• Посилання скопійовано

Чи має ФОП – «єдинник» право на допомогу від ЦЗ за період відпустки?

ФОП на 2 групі ЄП написав у податковій заяву на відпустку на квітень 2020 р. Чи має він право на отримання відшкодування у Центрі зайнятості за квітень 2020 р. у зв'язку із введенням карантину?

Щорічна відпустка надається ФОП згідно з пп. 298.3.2 ПКУ на підставі заяви, написаної у довільній формі. Тому з метою несплати ЄСВ ФОП має перебувати у відпустці повний календарний місяць з 1 по 30 (31) число.

Законом №533, яким внесено зміни до Закону про ЄСВ,  тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ, зокрема, усі ФОПи за періоди з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року та Законом №591 за травень 2020 року за себе.

Відповідно до п. 3 Порядку №306, допомога по частковому безробіттю на період карантину — кошти, передбачені в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, що надаються міськими, районними і міськрайонними центрами зайнятості та філіями регіональних центрів зайнятості  роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва, в тому числі фізичним особам — підприємцям, для виплати допомоги працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати, а також фізичним особам — підприємцям, які є застрахованими особами, — у разі втрати ними частини доходу внаслідок вимушеного скорочення  передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності внаслідок карантину. 

Таким чином, підсумовуючи зазначене, ФОП на себе може отримати допомогу по частковому безробіттю лише у разі своєчасної сплати ЄСВ та ведення діяльності до початку карантину, який призвів до зупинення/скорочення такої діяльності.

Оскільки  ФОП у квітні 2020 році написав та подав до податкової заяву про щорічну відпустку, то права на отримання допомоги по частковому безробіттю за цей місяць немає, тому що це не є зупиненням (скороченням) діяльності. Крім того, надання допомоги по частковому безробіттю під час перебування ФОПа у щорічній відпустці не передбачено вищезазначеними нормативними актами. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»