• Посилання скопійовано

Який КВЕД може використовувати ФОП–«єдинник» ІІ групи для розміщення у власному котеджі у горах?

Чи може ФОП–«єдинник» ІІ групи використовувати КВЕД 55.20 «Діяльність засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання» для розміщення відпочивальників у власному котеджі в горах чи краще КВЕД 55.10? Якими документами ФОП повинен це оформити?

Обмеження щодо перебування на спрощеній системі ФОП, які надають в оренду (суборенду) майно, передбачені пп. 291.5.3 ПКУ, відповідно до якого ФОП, які надають в оренду житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 кв. м, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м, не можуть бути платниками єдиного податку.

Разом з тим ГУ ДФС у м. Києві в листі від 13.05.2016 р. №3476/П/26-15-13-02-15 повідомляє, що ПКУ не містить обмежень для здійснення діяльності платників єдиного податку 2 групи згідно з КВЕД 55.10 при дотриманні інших умов перебування на спрощеній системі оподаткування, передбачених ПКУ.

Стосовно надання послуг з тимчасового проживання ДФС в ІПК від 28.01.2019 р. №292/6/99-99-13-01-03-15/ІПК повідомляє таке.

Усі види економічної діяльності суб'єктів господарювання, які на вищих рівнях деталізації групуються у галузі, є об'єктами класифікації в КВЕД. 

КВЕД – це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас Класифікація є механізмом спільної мови, що має використання в багатьох інших, не статистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте, не завжди адаптована до цього повною мірою. Код виду діяльності не обов'язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності – це припущення, а не доказ (абз. 8 п. 1 КВЕД ДК 009:2010). 

Отже, під час вибору виду діяльності, який планує здійснювати ФОП, необхідно використовувати нормативно-правові акти Держспоживстандарту України, де поряд з переліком конкретних видів діяльності передбачено інші види діяльності.

При цьому слід мати на увазі, що код виду діяльності не створює прав чи обов'язків для ФОП та не спричиняє жодних правових наслідків.

Згідно з Методологічними основами та поясненнями до позиції Класифікації видів економічної діяльності, затвердженими наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. №396, розділ 55 «Тимчасове розміщування» включає надання місць для короткострокового проживання для розміщування відряджених та інших приїжджих. 

Деякі засоби розміщування надають тільки помешкання, а інші разом з помешканням пропонують послуги харчування та відпочинку. 

Цей розділ не включає діяльність, пов'язану з наданням довгострокового проживання в таких приміщеннях, як квартири, що зазвичай орендуються на місяць або рік.

Клас «55.10 Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування» включає надання місць для переважно короткострокового проживання гостей і відвідувачів зазвичай на добовій або тижневій основі. 

Ця діяльність включає надання упорядженого житла в гостьових кімнатах або номерах люкс. Послуги включають щоденне прибирання та заміну постільної білизни. Також можливе надання широкого переліку додаткових послуг, таких як забезпечення харчуванням і напоями, паркування, послуги пралень, басейнів і тренажерних залів, місць для відпочинку та розваг, а також конференц-залів і місць для проведення нарад.

Цей клас включає діяльність з розміщування у:

  • готелях;
  • курортних готелях;
  • готелях класу люкс;
  • мотелях.

Цей клас не включає надання в оренду будинків, упоряджених або неупоряджених квартир чи апартаментів для постійного проживання зазвичай на місячний або річний термін, див. розділ 68.

Клас «55.20 Діяльність засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання» включає надання місць для переважно короткострокового проживання гостей і відвідувачів зазвичай на добовій або тижневій основі в окремих ізольованих приміщеннях, таких як мебльовані кімнати з кухонним приладдям або повністю оснащеними кухнями. Це можуть бути апартаменти або квартири, розташовані в окремих багатоповерхових будинках чи блоках, одноповерхові бунгало, шале, котеджі та невеликі будиночки. Також, якщо це передбачено, разом із послугами з розміщування може надаватися невеликий перелік додаткових послуг.

Цей клас включає діяльність з розміщування у:

  • дитячих або інших будинках відпочинку;
  • квартирах і бунгало для приїжджих;
  • котеджах і будиночках без надання послуг з прибирання або приготування їжі;
  • турбазах, хостелах, гірських таборах, кемпінгах, селянських будиночках.

Цей клас не включає:

  • надання в оренду упорядженого житла для короткострокового проживання із забезпеченням прибирання, заміни постільної білизни, харчуванням і напоями, див. 55.10
  • надання в оренду будинків, упоряджених або неупоряджених квартир чи апартаментів для постійного проживання зазвичай на місячний або річний термін, див. розділ 68

Отже, КВЕД для розміщення відпочивальників у власному котеджі в горах необхідно обирати з урахуванням складу основних готельних послуг та переліку додаткових готельних послуг, які планує надавати ФОП.

Щодо документального оформлення, то Порядок встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), затверджений постановою Кабміну від 29.07.2009 р. № 803 (далі – Порядок №803).

Відповідно до п. 3-1 Порядку №803 категорії готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), встановлюються за результатами добровільної сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) стосовно безпеки для життя і здоров'я людей, захисту їх майна та охорони довкілля відповідно до договору між органом із сертифікації та власником або уповноваженою ним особою і оцінювання відповідності готелів вимогам певної категорії.

Сертифікація та оцінювання готелю здійснюється органами із сертифікації, акредитованими для виконання робіт із сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) в установленому законом порядку.

Готелям встановлюються категорії: "п'ять зірок", "чотири зірки", "три зірки", "дві зірки" та "одна зірка".

Іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), у т. ч. мотелям, пансіонатам, будинкам відпочинку, туристичним базам, кемпінгам, категорія встановлюється за рівнем обслуговування в них (перший, другий, третій, четвертий та відповідно п'ятий рівні) (п. 4 Порядку №803).

Державне агентство України з туризму та курортів у листі від 27.01.2014 р. №260/60/2-14 повідомляє, що правові підстави щодо проведення процедури оцінювання готелю, власником якого є ФОП, на відповідність певній категорії та видачі свідоцтва про встановлення відповідної категорії відсутні.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436