• Посилання скопійовано

Добровільний перехід з ЄП ІІІ групи з ПДВ на ІІ групу ЄП без ПДВ: які особливості?

СГ – платник ЄП ІІІ групи з ПДВ бажає перейти в ІІ групу ЄП без ПДВ з 1 липня 2020 року. Як анулювати реєстрацію платника ПДВ та які особливості такого переходу?

Відповідно до пп. «в» п. 184.1 ПКУ реєстрація платником ПДВ діє до дати анулювання такої реєстрації платника ПДВ, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників ПДВ  і відбувається, зокрема,  у разі якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник ПДВ, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ.

Далі, згідно з п. 184.2 ПКУ анулювання реєстрації на підставах, визначених у підпунктах "б"-"з" пункту 184.1 ПКУ, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу. 

Щодо останнього, то Законом № 466 внесено доповнення до п. 184.2 ПКУ, згідно з яким якщо до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично за даними реєстру платників єдиного податку. Доповнення набрало чинності з 23 травня 2020 р.

Також цей порядок прописаний і у пп. 298.1.5 ПКУ: за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ  для обраної ним групи (зокрема, щодо обсягу річного доходу, в даному випадку слід буде врахувати обсяг доходу за 2019 рік та обсяг доходу за 2020 рік – кожна  цих цифр не повинна перевищувати вимоги до доходу платника ЄП другої групи), такий платник може самостійно перейти на сплату ЄП, встановленого для інших груп, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 к.д. до початку наступного кварталу. 

При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника ПДВ у порядку, встановленому ст. 184 ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки ЄП, встановленої для третьої групи в розмірі 5%.

Таким чином, достатньо подати лише заяву на перехід до 2 групи єдиного податку до 15 червня 2020 року, щоб з 1 липня 2020 року бути вже на 2 групі єдиного податку. Відповідно до п. 184.10 ПКУ про анулювання реєстрації платника податку контролюючий орган зобов'язаний письмово повідомити особу протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації.

Хоча можна і самостійно подати окрему заяву про анулювання реєстації платником ПДВ.

У п. 5.4 Положення № 1130 зазначено, що якщо на підставі заяви СГ, який зареєстрований платником ПДВ, контролюючим органом прийнято рішення про те, що особа з певного звітного періоду переходить на єдиний податок із застосуванням ставки єдиного податку, що не передбачає сплату ПДВ, то після внесення відповідного запису до реєстру платників ЄП проводиться виключення контролюючим органом такого суб’єкта з Реєстру платників ПДВ на підставі поданої ним заяви про анулювання реєстрації згідно з підпунктом "в" пункту 184.1 ПКУ останнім днем звітного періоду, що передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати єдиного податку. Контролюючий орган виключає суб’єкта господарювання з Реєстру без подачі таким суб’єктом заяви про анулювання реєстрації у разі, якщо у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування таким суб’єктом зроблено відповідну позначку у розділі 5.3 заяви (бланк заяви див. тут).

Остання декларація з ПДВ подається за червень 2020 року у встановлені строки – до 20 липня 2020 року включно. Відповідно до п. 184.6 ПКУ у разі анулювання реєстрації особи як платника ПДВ  останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації. В даному випадку це повинно бути 30 червня 2020 року.

Реєструвати податкові накладні та приймати вхідні податкові накладні від постачальників можна лише до дати анулювання реєстрації платником ПДВ.  Тож до дати анулювання реєстрації слід нарахувати всі податкові зобов’язання з ПДВ та зареєструвати всі ПН, в тому числі і зведену ПН на вартість залишків товарів/послуг, які не використані в оподатковуваних операціях на дату анулювання. Також варто отримати всі вхідні ПН від постачальників.

Більш докладно про те, як скласти зведену ПН та за якою ціною товарів/послуг, читайте у нашому матеріалі. Тут додатково зауважимо, що якщо певні товари/послуги придбані не так давно, то в якості звичайної ціни можна прийняти ціну їх придбання – адже вона не повинна суттєво змінитися за короткий період.

Щодо питання про включення до доходу єдинника 2 групи погашення дебіторської заборгованості, то кожний вид заборгованості слід розглядати індивідуально. Зокрема, якщо це заборгованість покупців за поставлений раніше товар/послуги, то погашення такої заборгованості грошовими коштами буде включатись в дохід платника ЄП 2-ї групи і відображатися у річній декларації платника ЄП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202421
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436