• Посилання скопійовано

ФОП на ЄП продає рухоме майно: що з оподаткуванням?

ТОВ (платник податків на загальних підставах) для своєї госпдіяльності купує у ФОПа ІІ групи, який займається вирощуванням різних с/г культур, сільгосптехніку (сівалку). Чи повинно ТОВ утримувати ПДФО та ВЗ при розрахунках з ФОПом та за якою ставкою (професійна оцінка рухомого майна не проводилась)?

Відповідно до пп. 292.1 ПКУ, доходом для ФО - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ. При цьому, до доходу фізособи - "єдинника" не включаються отримані такою фізичною особою, зокрема, доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

ЦКУ визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати (ч.2 ст. 325 ЦКУ). ЦКУ не встановлює такого суб’єкта права приватної власності як фізична особа – підприємець.

Отже, дохід від продажу фізособою - платником єдиного податку рухомого майна (зокрема, сівалки) оподатковується за правилами, визначеними для оподаткування доходу звичайних фізосіб.

Дохід, отриманий фізособою  від продажу власного рухомого майна, підлягає оподаткуванню за нормами, визначеними ст. 173 ПКУ.

Дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом (пп. 173.1 ПКУ).

Згідно з пп. 173.1 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в пп. 167.2 ПКУ (5%). Як виняток із положень пп.173.1 ПКУ, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню. 

Відповідно до пп. 173.3 ПКУ, у разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа чи фізична особа - підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі визначені  розділом ІV  ПКУ функції податкового агента. 

Водночас, положення ст. 173 ПКУ передбачають наявність оцінки майна, документа про сплату податку і нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу. Якщо цього немає, дохід від продажу рухомого майна оподатковується за ставкою 18% як інші доходи (пп. 164.2.20 ПКУ) – див. лист ДПС від 01.06.2017 р. № 441/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Отже, ТОВ-покупець (податковий агент) при купівлі-продажу сівалки має утримати з продавця ПДФО  18%, а також військовий збір за ставкою 1,5%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»