• Посилання скопійовано

Як виправити помилку минулих періодів та порахувати пеню «єдиннику»?

ФОП на ІІІ групі ЄП занизив суму доходу в декларації за 9 місяців 2019 року, втім помилку виявив 25.05.2020 року. Як порахувати пеню та чи потрібно окремо подавати уточнюючу декларацію за ІІІ квартал 2019 року та за 2019 рік?

Виправлення помилки

Виправити помилку за 9 місяців 2019 року можна шляхом подання уточнюючого розрахунку (далі -  УР). Якщо заниження доходу вплинуло на визначення доходу за 2019 рік, а це скоріш за все сталося, адже до 2019 року переносяться дані декларації за 9 місяців 2019 року для визнанчення суми ЄП до сплати до бюджету, то за 2019 рік неправильно порахований ЄП. Радимо перевірити ці розрахунки у р.V декларації з ЄП.

Уточнюючі податкові декларації з єдиного податку подаються окремо за кожний податковий (звітний) період, що уточнюється. Таким чином, слід подати УР за 9 місяців 2019 року та УР за 2019 рік (адже скоріш за все помилка перенеслася й при розрахунку ЄП за 2019 рік).

Оскільки виправлення помилки відображається через УР, то слід сплатити суму недоплати, штраф 3% від суми недоплати та пеню, визначені за окремим УР до подання такого УР. 

 

Пеня

Пеня визначається платником податку у рядку 20 декларації платника ЄП. Цей рядок  заповнюється у разі виправлення помилок, що призвели до недоплати єдиного податку до бюджету за минулі періоди (тобто, якщо заповнено рядок 17).

У рядку 20 вказується сума пені, що нараховується платником самостійно відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ.

Так, пеня починає розраховуватися при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного платником податків, у тому числі у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податків помилок відповідно до ст. 50 ПКУ, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання.

Тобто пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у його сплаті починаючи з 91 дня. Втім 90 днів починають розраховуватися із дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання.

 

На замітку!

Тобто, якщо «єдинник» виявив помилку щодо неврахування доходу або неправильного його відображення та, відповідно, збільшує суми єдиного податку протягом 90 к. д. за останнім днем для сплати єдиного податку, пеню нараховувати не потрібно.

Граничний день сплати ЄП за 9 місяців 2019 року – 19 листопада 2019 року, а за рік - 19 лютого 2020 року (див. тут). Тож 90 днів для УР за 9 місяців рахуються із 20 листопада 2019 року, а пеня буде рахуватися починаючи із 91 дня – 18 лютого 2020 року.

90 днів для УР за 2019 рік рахуються із 20 лютого 2020 року, а пеня буде рахуватися починаючи із 91 дня  - 20 травня 2020 року.

При цьому на суми грошового зобов'язання (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті починаючи з 91 к. д., наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, із розрахунку 100% річних облікової ставки Нацбанку, яка діє на кожний такий день, включаючи день погашення (абз. 2 пп. 129.4 ПКУ). 

У даному випадку є прострочення тільки суми недоплати з єдиного податку, а прострочення штрафної санкції немає, оскільки вона нарахована безпосередньо при поданні самого УР.

Розмір облікової ставки НБУ можна знайти у довіднику тут>> 

Відповідно до пп. 129.3.1 ПКУ нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Тож пеню рахуємо із 91 дня (після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання) до дати погашення, включаючи цей день. Оскільки облікова ставка НБУ змінювалася часто, то слід вирахувати кількість днів несплати, які припадають на час дії відповідної ставки НБУ.

Сума пені розраховується за формулою:

р. 17 х (кількість днів заниження (що відповідають періоду дії відповідної ставки НБУ) / 365) х розмір облікової ставки НБУ х 100 / 100

р. 17 х (кількість днів заниження (що відповідають періоду дії відповідної ставки НБУ) / 365) х розмір облікової ставки НБУ х 100 / 100

 ... й так далі – в залежності скільки разів змінювалася ставка НБУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»