• Посилання скопійовано

ФОП - «єдинник» працює з нерезидентом: чи потрібно подавати додаткову звітність?

ФОП надає IT-послуги за валютним контрактом. Яку ще звітність він повинен подавати до фіскальних органів, крім податкової декларації платника єдиного податку, Додатка 5 Звіту з ЄСВ (ФОП не має найманих працівників)?

Підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, можуть здійснювати свою діяльність як на території України, так і за її межами. Їхніми покупцями і/або замовниками, постачальниками і/або виконавцями робіт (послуг) можуть бути і резиденти, і нерезиденти.

Здійснювати діяльність ФОП можуть у межах обраних ними видів діяльності, зазначених в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Якщо ФОП є «єдинником», то необхідні види діяльності повинні бути вказані і в Реєстрі платників єдиного податку. «Єдинник» може здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, за умови, що ним не здійснюються види діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Зверніть увагу, що для 2-ї групи платників єдиного податку є обмеження щодо ЗЕД. Але, як правило, ФОП надають ІТ-послуги, перебуваючи на 3-й групі, а для цієї групи таких обмежень немає.

Відповідно до пп. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку (фізособи та юрособи) є дохід:

  • отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • в матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Звісно, отримання доходу в інвалюті має свої особливості. Так, дохід, виражений в інвалюті, перераховується в гривні за офіційним курсом НБУ на дату отримання такого доходу (пп. 292.5 ПКУ).

А ось згідно з пп. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі. Для платника ЄП 3 групи, який є платником ПДВ, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Тож дохід визнається платником ЄП за датою отримання коштів. Цей факт не залежить від того, отримані інвалютні кошти є авансом чи післяплатою за відвантажений товар, надані послуги.

Спеціальних звітів, пов'язаних із зовнішньоекономічною діяльністю, ФОП не надає. Залежно від обраної системи оподаткування ФОП надає або декларацію про майновий стан і доходи, якщо підприємець - "загальносистемник", або декларацію платника єдиного податку - якщо "єдинник".

До 2019 року в певних випадках подавалась декларація про валютні цінності. Вимоги щодо декларування наявних у резидентів валютних цінностей та майна, яке знаходяться за межами України передбачалися ст. 9 Декрету № 15-93 та ст. 1 Указу № 319. Положення Закону про валюту вже не містять вимог щодо такого декларування. Тож суб’єкти ЗЕД-діяльності незалежно від форм власності та обраної системи оподаткування декларацію про валютні цінності, доходи та майно за звітні періоди, починаючи з 1 кварталу 2019 року, не подають.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»