• Посилання скопійовано

Дивіденди для фізособи - резидента та юрособи - нерезидента: як виплатити?

Підприємство - платник ЄП ІІІ групи планує виплатити дивіденди засновнику фізособі - резиденту та юрособі - нерезиденту. Який порядок виплати дивідендів? Які податки нараховуються та утримуються? Чи потрібно подавати якусь звітність?

Згідно з п. 4 П(С)БО 15, дивіденди - це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їхньої участі у власному капіталі підприємства.

ПКУ наводить у пп. 14.1.49 таке визначення дивідендів: це платіж, що здійснюється юрособою — емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

 

Порядок виплати дивідендів

Рішення про розподіл чистого прибутку та виплату дивідендів приймається на загальних зборах учасників ТОВ. Відповідно таке рішення оформлюється протоколом. У ст. 60 Закону про господарські товариства зазначено, що голова зборів учасників ТОВ організовує ведення протоколу.

Далі директор (або дирекція чи інший виконавчий орган товариства) видає наказ про виплату дивідендів на підставі рішення загальних зборів учасників. Однак такий наказ не обов’язковий. Адже прийнятого учасниками ТОВ рішення достатньо для виникнення обов’язку зі сплати дивідендів таким ТОВ. А керівник підприємства підписує первинний документ, яким оформлюється їх виплата (наприклад, платіжне доручення про перерахування коштів на поточний рахунок учасника в банку, або видатковий касовий ордер).

Відповідно до пп. 1 п. 71 Інструкції №5 резиденти здійснюють валютні щодо виплати іноземному інвестору/нерезиденту дивідендів шляхом подання:

  • документів, що підтверджують право власності іноземного інвестора на корпоративні права/інвестиційні сертифікати українського емітента, за якими здійснюється виплата дивідендів;
  • рішення емітента про виплату дивідендів іноземному інвестору.

Забороняється для купівлі іноземної валюти з метою виплати дивідендів використовувати суму коштів у гривнях, що перевищує суму дивідендів, які підлягають виплаті іноземному інвестору та визначені у відповідному рішенні емітента в гривнях. Перерахунок відповідних зобов’язань з гривні в іноземну валюту в разі переказування власної (некупленої) іноземної валюти з метою виплати дивідендів здійснюється за офіційним курсом, установленим НБУ на дату здійснення відповідної операції.

 

Виплата дивідендів фізособі - резиденту

Відповідно до пп. 167.5.4 ПКУ, ставка ПДФО застосовується у половинному розмірі ставки, встановленої у пп. 167.1 ПКУ, а саме 9%  - зокрема, для доходів у вигляді дивідендів щодо корпоративних прав, нарахованих суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

Оскільки в даному випадку підприємство є платником єдиного податку, то воно не є платником податку на прибуток. Отже, виплачені дивіденди фізособі - резиденту засновнику оподатковуються за ставкою 9%.

Крім того, з суми дивідендів утримується і військовий збір за ставкою 1,5% (п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Сплатити ПДФО та військовий збір із нарахованих дивідендів слід за загальними правилами, встановленими ст. 168 ПКУ:

  • або під час виплати дивідендів відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ;
  • або, якщо дивіденди нараховані, але не виплачені до спливу 30 к. д., наступних за місяцем нарахування доходу, ПДФО та військовий збір сплачується у строк не пізніше 30 к. д., наступних за місяцем нарахування доходу – пп. 168.1.5 ПКУ.

У формі №1ДФ виплата доходу у вигляді дивідендів відображається за ознакою доходу «109».

 

Виплата дивідендів юрособі - нерезиденту

З доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України у вигляді дивідендів, крім нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток, потрібно утримати податок у розмірі 15%.

При цьому, ставку податку можна зменшити, якщо з країною нерезидента Україною підписано договір про уникнення подвійного оподаткування. Застосування правил міжнародних договорів відповідно до п. 103.1 ПКУ дає змогу повністю або частково зменшити ставку податку або повернути різницю між сплаченою сумою податку і сумою, яку нерезиденту необхідно сплатити відповідно до міжнародного договору України. Податок утримується з такої суми і сплачується до бюджету під час такої виплати.

Таким чином, з доходу у вигляді дивідендів, що нараховано/сплачено на користь юрособи - нерезидента утримується податок на прибуток за ставкою 15%, якщо інше не передбачено міжнародним договором між Україною і країною президентства засновника.

 

Авансовий платіж

Згідно з абз. 7 пп. 57.1-1.2 ПКУ обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку за визначеною п. 136.1 ПКУ ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку).

Відповідно, платники єдиного податку звільнені від сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

 

Звітність

За підсумками податкового (звітного) року платнику єдиного податку необхідно подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням податкову декларацію з податку на прибуток підприємств та Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України як додаток до неї.

Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам, нарахованих за звітний (податковий) період, відображається у рядку 23 ПН податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну № 897.

Розрахунок податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України, здійснюється у додатку ПН до рядка 23 ПН Декларації.

Зверніть увагу, що декларацію з податку на прибуток слід заповнювати лише в частині виплати доходу нерезиденту і утримання податку з такого доходу. Інші показники декларації не заповнюються, оскільки безпосередньо факт виплати дивідендів не призводить до обов’язку подання декларації з податку на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202420
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202413
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202460
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436