• Посилання скопійовано

«Єдинник» на земділянці для будівництва будинку хоче побудувати об’єкт торгівлі: чи має він право?

Чи має право ФОП – платник ІІ групи ЄП на власній земельній ділянці з цільовим призначенням «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)» поставити тимчасові споруди (без улаштування фундаменту) для здійснення підприємницької діяльності (надання власного майна в оренду)?

Запитання:

ФОП — платник ЄП ІІ групи планує на власній приватизованій земельній ділянці з цільовим призначенням «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)» поставити тимчасові споруди (без улаштування фундаменту) для здійснення підприємницької діяльності: надання власного майна в оренду. Чи має право ФОП на такій земельній ділянці поставити тимчасові споруди (без фундаменту) без зміни цільового призначення землі? Чи в цій ситуації необхідно змінювати її цільове призначення на «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі»?

 

Відповідь:

Насамперед з’ясуємо, що належить до тимчасових споруд.

У ч. 2 ст. 28 Закону №3038 тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності визначена як одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон, площею не більше 30 кв. м за зовнішнім контуром) або не мати такого приміщення.

Розміщення малих архітектурних форм (МАФ) здійснюється відповідно до Закону №2807.

Розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється в однойменному Порядку, затвердженому наказом Мінрегіонрозвитку від 21.10.2011 р. №244. Однак цей Порядок не поширюється на розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на землях із особливим режимом використання.

Класифікацію видів цільового призначення земельних ділянок, затвердженою наказом Держкомзему від 23.07.2010 р. №548, передбачено, що земельні ділянки:

  • для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)   віднесені до земель житлової та громадської забудови за кодом  КВЦПЗ – 02.01;
  • для будівництва та обслуговування будівель торгівлі віднесені до земель громадської забудови за кодом КВЦПЗ – 03.07.

Тобто, вказані земельні ділянки мають різне цільове призначення. Тому при використанні земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)  під розміщення об’єкта торгівлі необхідно змінювати її цільове призначення або її частини.

Крім того ч. 2 та 4 ст. 24 Закону №3038 встановлено, що зміна функціонального призначення територій не тягне за собою припинення права власності або права користування земельними ділянками, які були передані (надані) у власність чи користування до встановлення нового функціонального призначення територій.

При цьому земельна ділянка може забудовуватися виключно в межах її цільового призначення, встановленого відповідно до законодавства. Зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території, забороняється.

Відповідно до ч. 3 та 5 ст. 20 ЗКУ зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності здійснюється за ініціативою їх власників.

Зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності провадиться:

  • щодо земельних ділянок, розташованих у межах населеного пункту, - сільською, селищною, міською радою;
  • щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, - райдержадміністрацією;
  • щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, що не входять до території району, або в разі якщо районна державна адміністрація не утворена, - Радою міністрів АРеспубліки Крим, облдержадміністрацією.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, розробляється на замовлення власника земельної ділянки без надання дозволу Радою міністрів АР Крим, органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування на його розроблення.

Види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільгосппризначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.

Виходячи з викладеного, для можливості будівництва та експлуатації об’єкта торгівлі на присадибній земельній ділянці необхідно змінити її цільове призначення.

Для цього її власник має звернутися до землевпорядної організації та замовити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється.

При цьому певна Рада має право відмовити у затвердженні такого проекту землеустрою у випадку невідповідності забудови плану зонування території та/або детальному плану території.

Щодо можливості надання в оренду власного майна ФОП – ЄП ІІ групи зазначимо таке: відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ платниками ЄП ІІ групи можуть перебувати ФОП, які здійснюють господарську діяльність:

  • з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам ЄП та/або населенню;
  • виробництво та/або продаж товарів;
  • діяльність у сфері ресторанного господарства.

ДФС в ІПК від 29.06.2017 р. №898/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляє що, обмеження щодо здійснення діяльності платників ЄП ІІ групи стосується тільки послуг, які надаються не платникам ЄП.

Отже, ФОП на ЄП ІІ групи може надавати в оренду тимчасові споруди для торгівлі (МАФ) лише іншим платникам ЄП.

 ***

Також читайте: Продаж товару юрособам: чи має на це право «єдинник» ІІ групи?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»