• Посилання скопійовано

Повернення «єдинником» поворотної фіндопомоги власними коштами: які наслідки?

Чи може ФОП-«єдинник» повернути отриману поворотну фінансову допомогу власними коштами як фізособа, отриманими не від провадження підприємницької діяльності?

З юридичної точки зору це не заборонено. Втім з точки зору оподаткування є ризик визнання податківцями оподаткованого ЄП доходу в сумі поверненої підприємцем ПФД.

Адже згідно з пп. 3 п. 292.11 ПКУ до складу доходу не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання. Тож, якщо отримана ПФД підприємцем не повернена після закінчення 12 календарних місяців з дня її отримання, то така сума неповерненої ПФД є доходом ФОП. Оскільки ПФД отримана підприємцем, то й повернена має також бути підприємцем.

Радимо підприємцю внести на підприємницький р/р свої власні кошти у сумі раніше отриманої виручки й вже нею повернути ПФД. Дохід у такому разі повторно не потрібно визнавати.

Відповідно до підкатегорії 107.04, «ЗІР» (питання: Чи включаються до доходу ФОП – платника ЄП власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності?) податківці зазначають, що якщо фізособа – підприємець – платник єдиного податку отримала дохід від продажу товарів (робіт, послуг) у вигляді готівки і відобразила його у Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат) і потім вносить зазначену суму готівки на свій поточний рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, відповідно до встановленого банком порядку, внесена сума готівки не повинна відображатися у Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат) повторно і враховуватися при визначенні доходу такого платника податку.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»