• Посилання скопійовано

Ліквідація авто у «єдинника»: облік та податкові наслідки

Підприємство (платник ПДВ та єдиного податку) має на балансі автомобіль. Керівник приймає рішення про його списання в зв’язку з недоцільністю використання. Залишкова вартість становить 3 тис. грн. Як правильно списати автомобіль з балансу? Які податкові наслідки?

Документальне оформлення списання автомобіля

Як зазначено у п. 41 Методрекомендацій №561 рішення про те, чи підлягає об’єкт ОЗ ліквідації (списанню), визначає постійно діюча комісія на підприємстві. Така комісія при визначенні доцільності списання повинна здійснити:

  • безпосередній огляд об’єкта, що підлягає списанню;
  • установлення причини невідповідності критеріям активу;
  • виявлення осіб, з вини яких відбулося передчасне вибуття ОЗ з експлуатації, унесення пропозицій щодо їх відповідальності;
  • визначення стану об’єкта та можливості використання окремих вузлів, деталей, матеріалів, які можуть бути отримані під час демонтажу, розбирання (ліквідації) ОЗ, установлення їх кількості та вартості;
  • оформлення актів на списання ОЗ.

Для автотранспортних засобів використовують Акт на списання автотранспортних засобів за формою №ОЗ-4.

В актах на списання наводяться дані, що характеризують об'єкти ОЗ: рік виготовлення або будівництва об'єкта, дата його надходження на підприємство і початок експлуатації, первісна (переоцінена) вартість об'єкта, сума нарахованого зносу, передбачений і фактичний строк корисного використання, проведені ремонти, причини вибуття тощо (п. 42 Методрекомендацій №561).

 

Бухоблік

В обліку при списанні основного засобу така операція відображається такими записами:

  • Дт 131 Кт 105 – списання нарахованої амортизації;
  • Дт 976 Кт 105 – списання залишкової вартості;
  • Дт 976 Кт 641 – у сумі нарахованих ПЗ з ПДВ, що виникають внаслідок ліквідації ОЗ.

 

Єдиний податок

Згідно з пп. 2 пп. 292.1 ПКУ доходом юрособи - платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Оскільки операція з ліквідації авто не призводить до отримання доходу платником єдиного податку, відповідно така операція ніяк не впливає на об’єкт оподаткування єдиним податком.

 

ПДВ

При ліквідації основних засобів (в даному випадку - це автомобіль) за самостійним рішенням платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.

Таким чином, при ліквідації автомобіля за самостійним рішенням у платника податку виникає обов’язок нарахування ПЗ з ПДВ виходячи із звичайних цін на такий автомобіль (але не нижче його балансової вартості).

Відповідно до пп. 14.1.71 ПКУ звичайною ціною, зокрема, є ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ.

Якщо не доведено зворотнє, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Ринковою ціною є ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності – однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах (пп. 14.1.219 ПКУ).

В даному ж випадку договірних відносин не виникає, оскільки здійснюється не продаж, а ліквідація такого основного засобу, а отже, при його ліквідації з метою нарахування ПЗ з ПДВ підприємство повинно виходити з його ринкової ціни, визначеної на момент такої ліквідації за правилами, визначеними пп. 14.1.219 ПКУ. Очевидно, що залишкова вартість автомобіля в сумі 3000 грн не відповідає ринковим цінам на автомобілі. Для впевненості у правильності визначення ринкової ціни на автомобіль радимо звернутись до професійного оцінювача.

Окрім цього, на дату виникнення таких ПЗ з ПДВ платник податку зобов’язаний скласти ПН, яка підлягає реєстрації в ЄРПН у загальному порядку. Така ПН не підлягає наданню отримувачу, про що здійснюється відповідна відмітка з типом причини 05 «Складена у зв’язку з ліквідацією основних засобів за самостійним рішенням платника податку». У рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «400000000000», а в рядку «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування.

Найбільший Telegram-канал для бухгалтерів в Україні

При цьому, звертаємо увагу, що абз. 2 пп. 189.9 ПКУ звільняє платника податків від нарахування ПЗ з ПДВ у випадку, коли така ліквідація здійснюється у зв'язку із знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, у інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі у разі викрадення основних виробничих засобів, що підтверджується відповідно до законодавства або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих засобів у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням (детальніше про те, які документи можуть підтвердити такий факт, читайте тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436