• Посилання скопійовано

Робота підприємця – «єдинника» ІІ групи з різними видами діяльності

Чи має право ФОП на ІІ групі ЄП працювати одночасно за різними видами діяльності? Наприклад, продавати товар широкого асортименту через мережу інтернет і одночасно надавати послуги програміста або операціоніста компанії, де орендує частину приміщення як ФОП?

Податківці в листі від 03.03.2016 р. №88/ФОП/20-40-13-01-15 роз’яснюють, що правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено гл. 1 р. ХІV ПКУ.

Підпунктом 291.4.2 ПКУ визначено, що до ІІ групи платників ЄП належать фізособи – підприємці, які здійснюють госпдіяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Пунктом 291.5 ПКУ визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату (пп. 291.5.1  ПКУ).

Відповідно до національного класифікатора ДК 009:2010, група КВЕД 47.9 "Роздрібна торгівля поза магазинами" включає клас КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет».

Згідно з Методологічними основами та поясненнями до позицій Класифікації видів економічної діяльності, які затверджені наказом Держкомітету статистики України від 23.12.2011 р. №396, КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет» включає роздрібну торгівлю будь-якими товарами за допомогою компаній поштового замовлення або мережі Інтернет, пряму торгівлю за допомогою телебачення, радіо та за телефоном, діяльність з роздрібної торгівлі Інтернет-аукціонів.

Таким чином, ПКУ не містить обмежень для здійснення діяльності платників єдиного податку ІІ групи згідно з КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет» при дотриманні інших умов перебування на спрощеній системі оподаткування, передбачених ст. 291 ПКУ. Продавати товар ФОП може будь-якій категорії покупців (фізособи, єдиний податок, загальна система).

 

Надання послуг ФОПом

Як вже було зазначено вище, до ІІ групи платників ЄП належать фізособи – підприємці, які здійснюють госпдіяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню. Тобто замовниками послуг для ФОП на ІІ групі можуть бути виключно звичайні фізособи, а також платники єдиного податку (як фізичні, так і юридичні особи). Якщо юрособа, з якою має намір працювати ФОП, перебуває на загальній системі оподаткування, діяльність з надання їй послуг ФОПом ІІ групи заборонена.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»