• Посилання скопійовано

ФОП-«єдинник» ІІІ групи може надавати приміщення в оренду, проте за певних умов

ФОП на ІІІ групі ЄП (без ПДВ) має у власності як у фізособи нежитлове приміщення площею 65 кв. м. Чи має він право як ФОП здавати в оренду нежитлове приміщення для здійснення госпдіяльності ТОВ або ФОП на загальній системі оподаткування?

Третя група — це фізособи — підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юрособи — суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 грн (пп. 3 пп. 291.4 ПКУ).

Обмеження щодо перебування на спрощеній системі для фізосіб — підприємців, які надають в оренду майно, передбачено пп. 291.5.3 ПКУ, відповідно до якого фізособи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 кв.м., нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м., не можуть бути платниками єдиного податку.

Отже, якщо площа нежитлового приміщення складає 65 кв.м., то така фізособа — підприємець, яка здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості суб'єктам на загальній системі оподаткування, має право перебувати на спрощеній системі оподаткування ІІІ групи.

Зауважимо, що якщо підприємець здає в оренду декілька об’єктів, то площі, що здаються в оренду, підсумовуються і їх сумарна площа не повинна перевищувати встановлену межу, а  установлені обмеження щодо земельних ділянок, житлових і нежитлових приміщень не є взаємовиключними. Тобто ФОП може одночасно здавати в оренду 0,2 га землі, 100 кв. м житлових і 300 кв. м нежитлових приміщень.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»