• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» ІІ групи вести ЗЕД та як перевірити сплату податків та наявність поданої звітності?

Чи може фізособа - підприємець на ІІ групі ЄП надавати послуги юрособам на загальній системі і платникам ПДВ? Чи може від здійснювати ЗЕД? Як перевірити, чи всі податки сплачувалися правильно та немає ніяких заборгованостей? Де можна побачити звіти, якщо немає їх в паперовому форматі?

Відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ друга група платників ЄП – це фізособи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Дія цього підпункту не поширюється на фізосіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізособи - підприємці належать виключно до ІІІ групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

Отже, ФОП – платник ЄП ІІ групи може надавати послуги юрособам – платникам єдиного податку незалежно від їхньої реєстрації платниками ПДВ. Всім іншим юрособам ФОП ІІ групи ЄП не може надавати послуги.

Зате ФОП ІІ групи ЄП може продавати готову продукцію та товари абсолютно незалежно від статусу покупця.

Здійснення ЗЕД приватним підприємцям нормами ПКУ та МКУ не заборонено, але є досить фіскальна думка про те, що юрособи-нерезиденти не є платниками єдиного податку згідно з ПКУ і тому ФОП ІІ групи ЄП не може надавати послуги та виконувати роботи для юросіб – нерезидентів. Нерезиденти не можуть бути платниками ЄП (ані фізичні, ані юридичні особи) згідно з пп. 291.5.7 ПКУ. Також податківці зауважують, що ФОП ІІ групи не може надавати послуги і громадянам-нерезидентам.

Проте в разі продажу товарів на експорт жодних обмежень щодо ЗЕД для ФОП ІІ групи ЄП немає.

Звірити стан розрахунків з бюджетом можна самостійно у Кабінеті платника податків, в пункті меню «Стан розрахунків з бюджетом». 

Офіційна інформація про стан  розрахунків за податками, зборами та єдиним внеском надається платнику виключно за його письмовою заявою. У заяві суб’єктом господарювання зазначається платіж і період, за яким здійснюється звірка стану розрахунків з бюджетом.

У відповідності до прохання, викладеного у заяві  суб’єкта господарювання, в контролюючому органі відкривається інтегрована картка платника і готується  документ  стану розрахунків цього платника з бюджетом. Зазначений  документ видається не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня отримання заяви. Щодо звірки податкових платежів дивіться тут>> 

Також у Кабінеті платника податків у пункті меню «Перегляд звітності» можна ознайомитися з раніше поданою звітністю, але не раніше ніж 1095 днів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436