• Посилання скопійовано

Як «єдиннику» внести виправлення у Книгу обліку доходів через зміну призначення платежу?

ФОП, платник ІІ групи ЄП, вніс кошти на рахунок у розмірі 165 тис. грн з помилковим призначенням платежу «Торгівельна виручка» замість «Внесення власних коштів». Як виправити цю ситуацію та внести зміни до Книги обліку доходів, адже ця сума також була помилково відображена і у книзі?

Виправлення помилки у книзі обліку доходів

Відповідно до пп. 3 п. 3 Порядку №579 внесення виправлень у Книзі обліку доходів здійснюється шляхом нового запису (з відображенням від'ємного або позитивного значення), який засвідчується підписом платника податку.

При цьому, податківці у ІПК від 04.04.2018 р. №1362/ІПК/15-32-13-01-09 пропонують при виправленні помилки складати довідку довільної форми, де розкрити суть помилки. За їх роз’ясненням це допоможе оперативно володіти інформацією, на базі чого були зроблені такі зміни та проведено новий запис.

Водночас у тій ж консультації податківці зауважують, оскільки платники єдиного податку у Книзі обліку доходів здійснюють записи за підсумком робочого дня, протягом якого було отримано дохід, то відомості у графах 4 «скоригована сума доходу» та 6 «всього» зазначеної книги не можуть зазначатися з від'ємним значенням. До того ж, якщо фізособа - підприємець, платник ЄП,  протягом робочого дня не отримував дохід, то заповнювати Книгу обліку доходів не потрібно.

Отже, виправлення можуть бути внесені лише у тому випадку, якщо в день внесення таких виправлень підприємець отримував дохід у сумі, що відповідає розміру такого від’ємного коригування.

Окрім цього, відповідно до п. 44.1 ПКУ при заповненні податкової декларації платника єдиного податку - фізособи - підприємця використовуються дані Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат, тому їх показники повинні бути підтверджені первинними документами, які мають право вивчати та перевіряти контролюючі органи під час проведення перевірок згідно із пп. 20.1.6 ПКУ.

Тому складання такої довідки має не просто рекомендаційний характер, а й обов’язковий у випадку, якщо підприємець не має інших документальних підстав для здійснення запису до Книги обліку доходів (в даному випадку - внесення запису про виправлення помилки).

 

Зміна призначення платежу

Згідно з п. 3.8 Інструкції №22 реквізит «призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України. При цьому, платник відповідає за дані, що зазначені в реквізиті платіжного доручення «Призначення платежу».

При цьому у листі від 09.06.2011 р. №25-111/1438-7141 НБУ зазначає, що після списання коштів з рахунку платника питання щодо уточнення інформації, зазначеної у реквізиті «Призначення платежу», вирішується між сторонами переказу без участі банку.

Тож, якщо кошти на рахунок підприємця вносились не безпосередньо ним, то між підприємцем і такою особою може бути складено лист про зміну реквізитів платіжного доручення.

Однак, якщо ж кошти вносились фізособою, яка безпосередньо і є підприємцем, то тут ситуація складніша, адже підписання листа з обох сторін однією особою буде розцінено податківцями як недійсне.

Тому в такому випадку, єдиною підставою для внесення виправлень до Книги обліку доходів буде довідка у довільній формі, у якій буде розкрито суть помилки та відомості про помилку у реквізиті платіжного доручення «Призначення платежу».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436