• Посилання скопійовано

ФОП на ЗСО на військовій держслужбі: що з підприємницькою діяльністю?

ФОП на загальній системі оподаткування, призначений наказом командувачем військової держслужби. Закривати, в даному випадку, підприємницьку діяльність чи призупинити?

Військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби (ч. 1 ст. 2 Закону №2232).

Проходження військової служби здійснюється, зокрема громадянами України - у добровільному порядку (за контрактом) або за призовом.

Державна реєстрація підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця на час призову не припиняється. У разі непровадження ними підприємницької діяльності у період проведення мобілізації нарахування податків і зборів таким фізичним особам – підприємцям не здійснюється (ч. 3 ст. 39 Закону №2232).

Тому, якщо підприємець проходить військову службу, де він призначений наказом командувачем військової держслужби, то ані закривати, ані припиняти підприємницьку діяльність не потрібно.

На час призову на службу ФОП може передати управління бізнесом:

  • іншій уповноваженій особі на підставі договору доручення та нотаріально завіреного доручення, з детальним описом всіх прав такої особи;
  • або із числа найманих працівників, може призначити уповноважену особу, на час його мобілізації, яка представлятиме його інтереси щодо сплати ЄСВ та звітування (в тому числі, і за ФОПа) та подання звітності. 

Таким чином, якщо діяльність не припиняється, то уповноважена особа може від імені ФОП вести діяльність (надавати послуги, виставляти рахунки, отримувати оплату на поточний рахунок), виплачувати найманим працівникам зарплату та здавати всі необхідні звіти.

 

Делегування права підпису

ФОП може делегувати право підпису, і про це потрібно також зробити довіреність на право такій особі підписувати всі документи, що пов’язані з господарською діяльністю. Після того, на всіх документах може стояти вже підпис ПІБ уповноваженої особи. Для цього уповноваженій особі потрібно замовити та мати власний ЕЦП. Сам ФОП нікому не може передавати свій ЕЦП!

 

Без делегування права підпису

Якщо ФОП право підпису не делегуватиме, то уповноважена особа матиме право лише на  виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, його зобов’язання, визначені підпунктами 1 (крім сплати єдиного внеску), 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ. Також матиме право на утримання ПДФО та ВЗ із заробітної плати (пп. 25 підрозд. 10 р. ХХ ПКУ).

В подальшому, суми нарахованих уповноваженою особою податків будуть сплачуватися до бюджету демобілізованою фізичною особою – підприємцем протягом 180 к.дн. із першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій, на підставі поданої заяви та копії військового квитка або копії іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізований ФОП перебуватиме на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, зазначені документи подають протягом 10 днів по закінченню його лікування (реабілітації).

Звертаємо увагу, в умовах воєнного часу всі суб’єкти господарювання звільнені від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у зв’язку з настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених ТПП України (пп. 112.8.9 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»