• Посилання скопійовано

Чи включається до витрат ФОПа на загальній системі вартість товарів, придбаних на ЄП?

З 01.01.2020 по 30.09.2020 ррю ФОП був на ЄП, аз 01.10.2020 р. - на загальній системі. Чи можна включати до витрат собівартіть проданих товарів, якщо оплату за придбані товари зійснено на єдиному податку: 02.09. сплачено за товар 20 тис. грн. Продано цей товар та отримано оплату 21.10.2020 р. - 25 тис. грн. Чи можна 20 тис. грн віднести до витрат, повязаних з придбанням товарів?

Відповідно до пп. 177.4.1 ПКУ, до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать, зокрема, витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.

Ця норма діє і в даному випадку, коли товари придбані й оплачені на єдиному податку, а продані та оплачені покупцем на загальній системі. Таким чином, ФОПу на загальній системі можна буде включити до витрат вартість товару, проданого на загальній системі, тоді оподатковуваний дохід становить 25000 – 20000 = 5000 грн.

Також звертаємо увагу на консультацію податківців у підкатегорії ЗІР,  104.05, запитання: «Чи може ФОП на загальній системі оподаткування віднести до витрат звітного року витрати попереднього року, якщо залишок товарних запасів на початок та кінець попереднього року не відображався в Книзі обліку доходів і витрат?». Податківці говорять, що фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування має право віднести до витрат звітного року, безпосередньо пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг) витрати, які понесені в попередньому році, але пов`язані з отриманням доходу звітного року. 

На нашу думку, цей же висновок можна поширити і на ситуацію, що описана у запитанні, тому що суть визнання витрат ФОПа на загальній системі полягає в тому, що витрати визнаються в тому періоді, коли отримано дохід, для якого були понесені ці витрати, незалежно від того, на якій системі оподаткування перебував ФОП в момент придбання товару.

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»