• Посилання скопійовано

Чи включається до витрат ФОПа орендна плата за земельну ділянку?

ФОП на загальній системі використовує у власній діяльності земельні ділянки комунальної, державної власності, на яких знаходяться об’єкти нежитлової нерухомості (офіс тощо). За цими ділянками до податкової подається декларація з плати за землю. Чи включається орендна плата до витрат ФОПа?

Орендна плата, нарахована починаючи з 23.05.2020 р. і оплачена після цієї дати – включається. До цієї дати – ні, не включається.

Причина – зміни до пп. 177.4.3 ПКУ, які визначають перелік витрат ФОПа на загальній системі, внесені Законом від 16.01.2020 р. № 466-IX. Ці зміни набули чинності з 23.05.2020 р.

До внесення змін до пп. 177.4.3 ПКУ зазначалося, що до переліку витрат ФОПа включаються в тому числі суми податків, крім податку на майно. 

Відповідно до пп. 265.1.3 ПКУ, до складу податку на майно включається плата за землю.

А відповідно до пп. 14.1.147 ПКУ, плата за землю - обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі:

  • земельного податку або 
  • орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Тобто орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності є частиною податку на майно, а тому у повній відповідності з пп. 177.4.3 ПКУ у редакції до 23.05.2020 р. така орендна плата не включалася до витрат ФОПа.

Після внесення змін до пп. 177.4.3 ПКУ, в цій нормі сказано, що до витрат ФОПа відносяться в тому числі суми податків, пов’язаних з проведенням господарської діяльності ФОПа, крім податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості. Як бачимо, в зміненій нормі пп. 177.4.3 ПКУ вже немає виключення з витрат податку на майно, а відтак, і орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

А тому така орендна плата тепер включається до складу витрат ФОПа.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»