• Посилання скопійовано

«Єдинник» придбав корпоративні права у фізособи: які податкові наслідки?

Засновник - фізособа продає свою частку у підприємстві іншому підприємству - платнику ЄП. Які податкові наслідки у покупця таких корпоративних прав? Як відобразити в обліку придбання?

ПДФО та військовий збір

Дохід, отриманий фізичною особою – резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від продажу іншій фізичній особі корпоративних прав у вигляді частки статутного капіталу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу (пп. 170.2.2 ПКУ).

При цьому, фізична особа, яка отримує інвестиційний прибуток, повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Тобто, підприємство при придбанні корпоративних прав у фізичної особи ПДФО та військовий збір не утримує і не сплачує, оскільки це здійснює сама фізична особа за результатами річного декларування.

Проте підприємство-покупець, виплачуючи дохід за продаж фізособою корпоративних прав, має відобразити таку виплату у формі №1ДФ з ознакою доходу «112» (сума нарахованого і утриманого податку не зазначається).

 

Єдиний податок

Фінансові інвестиції, куплені за грошові кошти, обліковують при первісному визнанні за фактичною собівартістю. Вона складається з ціни придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансової інвестиції (п. 4 П(С)БО 12). Далі на кожну дату балансу вартість фінінвестицій переглядають, використовуючи один з методів оцінки з пп. 8-11 П(С)БО 12.

Тож з єдиного податку у покупця не виникне жодних наслідків. Дохід може виникнути лише в бухгалтерському обліку при перегляді вартості таких фінінвестицій.

Фінансові  інвестиції  (крім  інвестицій,  що  утримуються підприємством до їх погашення або обліковуються за методом  участі в   капіталі)  на  дату  балансу  відображаються  за  справедливою вартістю (п. 8 П(С)БО 12).

Фінансові інвестиції, що обліковуються за методом участі в  капіталі на  дату  балансу  відображаються  за  вартістю,  що визначається  з  урахуванням  зміни  загальної  величини  власного капіталу об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між  інвестором  і об'єктом інвестування (п. 12 П(С)БО 12).

 

Бухгалтерський облік у покупця

Для обліку корпоративних прав іншого підприємства в бухгалтерському обліку передбачено рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції».

Таким чином, на дату оприбуткування фінінвестицій в обліку підприємства-покупця їх слід відобразити за собівартістю, тобто за 2 тис. грн (звичайно ж, якщо не було інших витрат, пов’язаних із її придбання, які перераховані вище) (Дт 141 Кт 685, Дт 685 Кт 311).

Крім того, нагадаємо, що власник 100% корпоративних прав іншого підприємства не може перебувати на спрощеній системі оподаткування. Зокрема, тут податківці зазначали, що володіння 100% участі у статутному капіталі іншого підприємства прирівнюється до здійснення діяльності з управління цим підприємством!

Відповідно, якщо суб’єкт господарювання є єдиним засновником підприємства, він не має права бути платником єдиного податку 1-3 груп.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»