• Посилання скопійовано

Торгівля вживаними авто: яку систему оподаткування вибрати для ФОП?

Яку краще систему оподаткування обрати при обранні виду діяльності - «Торгівля вживаними автомобілями»? Якщо ФОП - «загальник», чи потрібно застосовувати РРО при розрахунках готівкою?

Єдиний податок

Відповідно пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юрособи та фізособи - підприємці), які здійснюють продаж підакцизних товарів.

Підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які цим Кодексом встановлено ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 ПКУ).

У ст. 215 ПКУ наведено вичерпний перелік підакцизних товарів, ставки податку на ці товари, код товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД і опис товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД.

Підакцизними товарами, зокрема, є:

  • моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія є підакцизним товаром згідно з пп. 215.3.5 ПКУ (крім моторних транспортних засобів, зазначених у товарній позиції 8702 90 90 згідно з УКТ ЗЕД);
  • автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей, що відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД (крім моторних транспортних засобів, зазначених у товарній позиції 8702 згідно з УКТ ЗЕД), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони, гоночні автомобілі – пп. 215.3.5-1 ПКУ;
  • моторні транспортні засоби для перевезення вантажів – пп. 215.3.5-2 ПКУ;
  • кузови для автомобілів, зазначених у товарній позиції згідно з УКТ ЗЕД 8703 – пп. 215.3.6 ПКУ;
  • мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з допоміжним двигуном, з колясками або без них – пп. 215.3.7 ПКУ;
  • причепи та напівпричепи для тимчасового проживання у кемпінгах, типу причіпних будиночків – пп. 215.3.8 ПКУ.

Таким чином, підприємець на ЄП не може здійснювати діяльність про продажу вживаних авто, оскільки автомобілі є підакцизним товаром, продавати який «єдинник» не може, якщо бажає бути на спрощені системі оподаткування.

 

Загальна система оподаткування

Порядок оподаткування ФОП на загальній системі оподаткування регулює ст. 177 ПКУ. У ній не передбачено будь-який заборон щодо продажу підакцизних товарів. Отже, ФОП може вибрати загальну систему оподаткування.

 

РРО

Закон про РРО не містить якихось спеціальних норм до використанню РРО підприємцями-«загальносистемниками». А тому слід керуватися загальними нормами.

Так, відповідно до п. 12 ст. 9 Закону про РРО, РРО та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

На підставі цієї норми податківці роз’яснюють: «якщо в місці отримання товарів розрахунки проводяться виключно в безготівковій формі через  каси банківських установ (без застосування платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), тобто при переказі коштів з розрахункового рахунка суб’єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, то у такому випадку РРО не застосовується».

Водночас, у всіх інших випадках застосування РРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим для ФОП-«загальносистемника».

 

ПДВ

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, а операції із продажу ТЗ є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. «а» пп. 185.1, пп. 14.1.191 ПКУ), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»