• Посилання скопійовано

Здавання в оренду нерухомості ТОВ на ІІІ групі ЄП

Чи має право ТОВ на ЄП групи ІІІ (5%) здавати в оренду власні нежитлові приміщення? Чи є обмеження щодо площі для здачі в оренду? Як та ким нараховується та сплачується земельний податок у випадку вищезазначеної здачі приміщення в оренду?

Так, має право здавати, якщо відповідний вид господарської діяльності внесено до реєстру платників ЄП (див. пп. 8 п. 299.7 ПКУ).

Надання в оренду – це код 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» КВЕД-2010.

Для юросіб на ЄП ПКУ не встановлює обмежень по площі для здавання в оренду.

Відповідно до пп. 4 пп. 297.1 ПКУ, платники ЄП першої – третьої груп звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку, якщо земельні ділянки використовуються для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку). Тобто, якщо юрособа платник ЄП групи ІІІ має у власності земельну ділянку, на якій розміщені об’єкти нерухомого майна, які здаються в оренду, платити земельний податок, складати відповідну звітність потрібно в загальному порядку.

 

А якщо в оренду надається тільки частина нерухомого майна?

Дивимося відповідь на питання в підкатегорії 111.02, ЗІР: «Яка площа земельної ділянки є об’єктом оподаткування для платників єдиного податку другої – третьої груп, які надають в оренду (найм, позичку) частину земельної ділянки та/або нерухомого майна: вся площа земельної ділянки чи її частина, та/або площа всієї земельної ділянки під нерухомим майном чи площа земельної ділянки, розрахована пропорційно частині нерухомого майна, яке здається в оренду?».

Податкова відповідає таке:

Якщо у договорі оренди (найму, позики) земельної ділянки та/або нерухомого майна, що знаходиться на такій земельній ділянці, розмір земельної ділянки, право користування якою передається по договору оренди (найму, позики) не визначений, податок за таку земельну ділянку та земельну ділянку під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах за всю площу земельної ділянки з урахуванням прибудинкової території (пп. 284.3 ПКУ).

Для можливості застосування преференції, визначеної пп. 4 п. 297.1 ПКУ, у договорі оренди (найму, позики) нерухомого майна площа або частка земельної ділянки, яка разом з нерухомим майном передається в користування, має бути визначена з дотриманням вимог пп. 286.6 ПКУ – пропорційно тій частині площі будівлі (нерухомого майна), що передана в оренду (найм, позику). У такому випадку земельний податок нараховується пропорційно тій частині площі будівлі, що передана в оренду (найм, позику), з урахуванням прибудинкової території.

Таким чином, якщо в оренду здається тільки частина нерухомості, ЄП може сплачувати земельний податок тільки пропорційно площі переданої в оренду нерухомості. Але тільки за умови, що:

  1. договором оренди встановлена частина площі земельної ділянки, яка в пропорційному розмірі передана в користування разом з нерухомістю;
  2. інша нерухомість використовується для провадження господарської діяльності платника ЄП.

Якщо ці умови не виконуються, земельний податок доведеться сплачувати за всю земельну ділянку.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»