• Посилання скопійовано

Оподаткування за програмою «Гроші ходять за дитиною»

Приватний дитячий садок бере участь у програмі місцевого бюджету «Гроші ходять за дитиною». Садок на ЄП 5%. Чи оподатковуються ЄП кошти, отримані від Районного відділу освіти? Чи утримуються з батьків ПДФО і ВЗ при перерахуванні їм коштів? Якщо так, то база обкладання ЄП зменшиться на суму перераховану батькам ПДФО і ВЗ?

Відповідно до ст. 78 Закону про освіту, фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Фінансування дошкільної та позашкільної освіти здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством. Держава може сприяти розвитку дошкільної та позашкільної освіти шляхом надання відповідних освітніх субвенцій.

Тобто, кожна міська рада має затвердити таку програму, адже гроші виділяються з місцевого бюджету.

Районне управління кошти, призначені батькам перераховує на поточний рахунок садочка. Садочок користуватися цими коштами не може.

Щодо оподаткування зазначимо, що ст. 165 ПКУ встановлено виключний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.

При цьому пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.52 ПКУ.

Таким чином, вважаємо, що з коштів отриманих садочком за програмою "Кошти ходять за дитиною" та які підлягають перерахуванню батькам дитини, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу останніх та не оподатковується ПДФО і військовим збором, оскільки виплачені за рахунок субвенцій з державного бюджету.

Згідно з пп. 4 пп. 292.11 ПКУ до складу доходу плтаника ЄП не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Отже, кошти за програмою "Кошти ходять за дитиною" не включаються до доходу садочка платника ЄП 5%, відповідно, не є доходом, який оподаткується єдиним податком.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»