• Посилання скопійовано

Чи може ТОВ - «єдинник» мати дозвіл на спеціальне водокористування?

ТОВ, платник ЄП, отримало дозвіл на спеціальне водокористування для задоволення питних, санітарно-гігієнічних потреб, а також для потреб власного виробництва. Чи може таке підприємство перебувати на спрощеній системі оподаткування?

Згідно з пп. 5 пп. 291.5.1 ПКУ, не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють, зокрема, видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

Корисні копалини - природні мінеральні утворення органічного і неорганічного походження у надрах, у тому числі будь-які підземні води, а також техногенні мінеральні утворення в місцях видалення відходів виробництва та втрат продуктів переробки мінеральної сировини, які можуть бути використані у сфері матеріального виробництва і споживання безпосередньо або після первинної переробки (пп. 14.1.91 ПКУ).

Добування корисних копалин - сукупність технологічних операцій з вилучення, у тому числі з покладів дна водойм, та переміщення, у тому числі тимчасове зберігання, на поверхню частини надр (гірничих порід, рудної сировини тощо), що вміщує корисні копалини (пп. 14.1.51 ПКУ).

При цьому, Постановою КМУ № 827 затверджено перелік корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, відповідно до якого підземні води відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення.

Зазначена норма ПКУ не передбачає винятку для здійснення видобутку корисних копалин, який не пов’язаний з отриманням доходу (для забезпечення власних потреб: використання для опалення, використання води, інше).

Отже, якщо підприємство здійснює видобуток саме підземних вод із свердловини (в тому числі для власних потреб та виробництва), то таке підприємство не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування незалежно від того, для яких цілей здійснюється такий видобуток.

Крім того і самі податківці у підкатегорії 108.01.01 «ЗІР» роз’яснювали, що юридична особа, яка здійснює видобуток корисних копалин, у тому числі за відсутності економічної вигоди (для забезпечення власних потреб), не може бути платником єдиного податку третьої групи.

Водночас, безпосередньо наявність дозволу на спеціальне водокористування не призводить до втрати статусу платника ЄП. Для платників ЄП заборонена саме діяльність з видобутку або продажу корисних копалин, в тому числі і підземних вод.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»