• Посилання скопійовано

Які податки потрібно сплатити юрособі - «єдиннику» при продажу авто?

Підприємство, платник ЄП ІІІ групи, планує здійснити продаж легкового автомобіля, який перебуває у власності підприємства, фізособі. Які податки та в якому розмірі небхідно сплатити підприємству? У якій звітності буде відображено дану госпоперацію?

Єдиний податок

Відповідно до пп. 2 пп. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Таким чином, за загальним правилом, до складу оподатковуваного ЄП доходу включається сума, отримана від продажу (за мінусом ПДВ, якщо платник ЄП є платником ПДВ).

Поряд з цим, відповідно до пп. 292.2 ПКУ:

  • при продажу ОЗ юрособами - платниками ЄП дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів;
  • якщо ОЗ продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких ОЗ, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Отже, якщо автомобіль враховувався в складі ОЗ підприємства і використовувався в господарській діяльності не менше 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, до складу оподатковуваного ЄП доходу включається різниця між сумою коштів, отриманих від продажу (за мінусом ПДВ, якщо платник ЄП є платником ПДВ), та залишковою вартістю авто на дату продажу.

Дохід від продажу авто відображається в загальному порядку разом з іншими оподатковуваними доходами в декларації платника ЄП.

 

ПДВ

Якщо платник ЄП є платником ПДВ, то продаж авто відноситься до оподатковуваних операцій. Тобто, на суму постачання потрібно в загальному порядку нарахувати ПДВ, скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Причому база оподаткування визначається виходячи з договірної вартості, але вона не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни) (див. пп. 188.1 ПКУ).

Якщо сума продажу є менше балансової вартості авто, підприємство має скласти дві ПН:

  1. першу на покупця авто, на фактичну суму продажу;
  2. другу на різницю між балансовою вартістю і сумою продажу. Ця ПН не видається покупцеві.

-

ПДФО та ВЗ

Придбаваючи автомобіль, фізособа отримує не дохід, а несе витрати на придбання автомобіля. Тому за загальним правилом питання утримання ПДФО та ВЗ не виникає.

Але якщо авто продали із знижкою від звичайної ціни автомобіля, індивідуально призначеною для платника податку фізособи, у фізособи виникатиме дохід на суму такої знижки, який з точки зору оподаткування є додатковим благом (див. пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ). Такий дохід оподатковується за ставкою ПДФО 18% і ВЗ  1,5%.

На практиці звичайну ціну визначають відповідно до пп. 14.1.71 ПКУ:

  • за середньоринковою (порядок визначення див. на сайті Мінекономіки), або
  • за оціночною вартістю, шляхом залучення незалежного експерта оцінювача.

Варто сказати, що з метою утримання ПДФО база оподаткування визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта за пп. 164.5 ПКУ. Для утримання ВЗ збільшувати базу оподаткування на такий коефіцієнт не потрібно, тому що це не передбачено ПКУ.

У разі надання знижки такий дохід відображається підприємством у формі №1ДФ з ознакою доходу «126» (дохід, отриманий платником податку як додаткове благо).

 

Транспортний податок

Якщо підприємство є платником транспортного податку з проданого автомобіля, варто врахувати норму пп. 267.6.5 ПКУ, згідно з якою, у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

Тобто, якщо підприємство продало автомобіль в грудні 2020 р., останнім місяцем, за який має сплачуватися транспортний податок, є листопад 2020 р. Таким чином, підприємство повинне подати уточнюючу декларацію з цього податку, де період сплати податку обмежуватиметься листопадом 2020 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»