• Посилання скопійовано

Відображення ЮО на ЄП страхової виплати перерахованої СТО

СТО відремонтувало авто юрособи - "єдинника", за ремонтні роботи заплатила страхова компанія напряму на СТО (30000,00 грн), чи потрібно ЮО - "єдиннику" визнати дохід від отриманих послуг на підставі акту з СТО та сплатити 5% ЄП?

Відповідно ст. 9 Закону про страхування, страхове відшкодування - страхова виплата, яка здійснюється страховиком у межах страхової суми за договорами майнового страхування і страхування відповідальності при настанні страхового випадку.

Страхове відшкодування не може перевищувати розміру прямого збитку, якого зазнав страхувальник. 

Якщо після ДТП застрахований автомобіль ремонтують на СТО, то страхове відшкоду-вання перераховують на  рахунок СТО минаючи рахунок власника автомобіля — ЮО на ЄП. І тоді, виникає запитання, чи буде така виплата доходом ЮО? Оскільки з огляду на пп. 292.13 ПКУ, в якому сказано, що дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ.

Доходом юридичної особи - платника ЄП є будь-який дохід, включаючи дохід представ-ництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітно-го) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематері-альній формі (пп. 2 пп. 291.1 ПКУ).

Виплати, які не відносяться до доходу такої особи, перелічені в п. 292.10 та п. 292.11 ПКУ і суми виплаченого страхового відшкодування серед них немає, отже, сума страхової ви-плати  підлягає оподаткуванню єдиним податком.

При отриманні юридичною особою – платником ЄП страхового відшкодування у грошовій формі на рахунок, відразу все ясно, - сума відразу включається до доходу платника податку у податковому періоді її отримання. За пп. 292.6 ПКУ датою отримання доходу є дата надходження коштів.

У листі ДФСУ від 05.05.2016 р. №7733/5/99-99-12-02-03-16 зазначено, що порушення вимоги п. 291.6 ПКУ, у разі оплати страховою компанією ремонту пошкоджених основних засобів безпосередньо на рахунок СТО за умови, що договір на ремонт укладено між СТО та платником немає.

Оскільки ч. 1 ст. 354 ГКУ, за договором страхування страховик зобов'язується у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату не тільки страхувальнику, і іншій особі, визначеній страхувальником у договорі страхування, то умови вказаних для платника обмежень не настають у випадку визначення у договорі страхування конкретного СТО.

Таким чином, незалежно від того, на чий рахунок перераховане страхове відшкодування на СТО чи "єдиноподатника", таке відшкодування згідно з договором належить страхувальнику, а отже, є його доходом, який оподатковуватиметься за ставкою 5%.  Отже, якщо відшкодування належить ЮО на ЄП, то і датою отримання доходу також буде дата надходження коштів (але на рахунок СТО).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»