• Посилання скопійовано

Чи сплачує «єдинник» податок за землю, на якій розташована споруда, яку він здає в оренду?

Юрособа – платник єдиного податку ІІІ групи за ставкою 5% є постійним землекористувачем, який сплачує селищній раді плату за оренду, за що і звітується раз на рік, та має код 68.20. Чи повинен «єдинник» з 01.07.2020 р. сплачувати податок за землю, на якій розташована споруда, яку він здає в оренду?

Законом №466 у новій редакції викладено пп. 4 пп. 297.1 ПКУ, відповідно до якого з 01.07.2020 р. платники єдиного податку першої - третьої груп звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються ними для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду, найм, позичку).

Статтями 269 та 270 ПКУ встановлено, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об'єктами оподаткування - земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (абз. 1 та 3 пп. 286.1 ПКУ).

Отже, у платників єдиного податку другої - третьої груп, які набули у власність або у постійне користування земельну ділянку та надають її та/або нерухоме майна, що розташоване на ній, в оренду, з 01.07.2020 р. зобов’язані сплачувати земельний податок та надавати податкову декларацію з плати за землю на загальних підставах за всю земельну ділянку.

Зазначене не поширюється на орендарів земельних ділянок державної та комунальної власності. Вони як і раніше продовжують сплачувати орендну плату до бюджету без будь-яких пільг.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (пп. 288.1 ПКУ). Платником орендної плати є орендар земельної ділянки (пп. 288.2 ПКУ). Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду (пп. 288.3 ПКУ).

Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем (пп. 288.4 ПКУ).

Відповідно до пп. 288.7 ПКУ податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог ст. 285 - 287 ПКУ, як для податку за землю.

Отже, юрособа – платник єдиного податку ІІІ групи за ставкою 5%, який сплачує селищній раді плату за оренду та подав звітність на рік 2020 р. не повинен сплачувати додатково податок за землю та подавати вдруге податкову декларацію з податку за землю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»