• Посилання скопійовано

ТОВ на ЄП надає фінансову допомогу своїй філії: які наслідки?

ТОВ на ІІІ групі ЄП без ПДВ поза межами його місцезнаходження створило філію, яка є відокремленим підрозділом та має свій ідентифікаційний код. ТОВ вирішило надати ПФД філії. Чи включається до складу доходів сума поворотної фіндопомоги?

Поняття суб'єкта господарювання визначено у ст. 55 ГКУ. Зокрема, відповідно до ч. 2 ст. 55 ГКУ, суб'єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до ЦКУ, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до ГКУ, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Тобто суб’єктом господарювання може бути лише юридична особа (в даному випадку - це ТОВ).

Далі, відповідно до ч. 6 ст. 55 ГКУ, суб'єкти господарювання мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Незважаючи на те, що філія має свій окремий код за ЄДРПОУ, вона не є юридичною особою, не є суб’єктом господарювання та не є окремим платником податків, в тому числі не є платником єдиного податку.

Будь-які розрахунки між ТОВ та філією обліковуються на субрахунку 683 "Внутрішньогосподарські розрахунки". Суми коштів, що надані головним підприємством його філії, не є витратами для першого та доходами для другої, оскільки філія не є окремим суб’єктом і не є окремим платником єдиного податку. Натомість ТОВ визначає доходи з метою оподаткування єдиним податком з урахуванням як своїх власних операцій, так і операцій філії.

Кошти, що перераховані з рахунку ТОВ на рахунок філії, є внутрішньою операцією та обліковуються таким чином: Дт 683 Кт 311 – у ТОВ, Дт 311 Кт 683 – у філії.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»