• Посилання скопійовано

Чи є ТОВ-«єдинник» платником земельного податку при здачі в оренду нерухомого майна?

ТОВ є платником ІІІ групи ЄП. На його балансі перебувають нежитлові приміщення, які здаються в оренду. Один із видів діяльності є КВЕД 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна». Чи в такому випадку підприємство стане платником земельного податку?

Законом №466 внесено зміни до пп. 297.1 ПКУ, завдяки яким «єдинникам» доведеться платити земельний податок з 1 липня 2020 року.

Відповідно до пп. 4 пп. 297.1 ПКУ, платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Тепер, коли є опублікований Закон №466, можна сказати, що навіть, якщо на земельну ділянку було оформлено договір оренди, тобто за користування такою землею користувач сплачує «єдиннику» певні кошти, сплати земельного податку «єдинникам» І-ІІІ груп не уникнути. 

Проте, як і раніше, в пп. 4 п. 297.1 ПКУ  вказується, що «єдинник», щоб скористатися пільгою, має використовувати землю для провадження господарської діяльності.  Отже, решта видів договорів щодо цієї землі (крім оренди та позички), які приноситимуть «єдиннику» дохід, права на пільгу не позбавлятимуть.

І маючи КВЕД 68.20, «єдинник» все ж може передавати нерухомість/землю в управління, що має звільняти його від сплати земельного податку. Використання нерухомості та/або землі у спільній діяльності «спрощенцями» – також звільнятиме від плати за землю. Загалом будь-яка договірна конструкція, яка не пов’язана з орендою, наймом чи позичкою нерухомості та/або земельної ділянки, може стати підставою для застосування «спрощенцем» пільги зі земельного податку.

Таким чином, якщо ТОВ, яке знаходиться на спрощеній системі оподаткування ІІІ групи, має КВЕД 68.20 та здає в оренду нежитлові приміщення, з 1 липня стає платником земельного податку за земельні ділянки, на яких розташовані такі нежитлові приміщення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»