• Посилання скопійовано

Отримано довідку від нерезидента: чи утримувати податок?

Юрособа - платник ЄП (неплатник ПДВ) отримав послугу від нерезидента. Для уникнення подвійного оподаткування нерезидент надав витяг (довідку офіційно затверджену) про те, що він є платником податку у своїй державі. Чи повинен резидент в такому разі утримувати податок з доходу нерезидента і в якому порядку?

Питанням утримання податку на доходи нерезидентів присвячено пп. 141.4 ПКУ.

Згідно з пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ не потрапляють під оподаткування податком на доходи нерезидента доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, передані, виконані, надані резиденту від такого нерезидента (постійного представництва). Тому «класичний» імпорт послуг не потрапляє під оподаткування податком на доходи нерезидентів (ІПК ДФС від 12.07.2017 р. №1137/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, лист ДФС від 31.03.2017 р. №6610/6/99-99-15-02-02-15). Ось тут ми розглядали оподаткування виручки нерезидента із Польщі.

Втім, якщо надані послуги можуть знайти своє відображення у переліку оподатковуваних «нерезидентських» послуг - які згадуються у пп. 141.4 ПКУ, наприклад, послуги з інжинірингу, послуги із оренди майна, послуги із реклами, послуги із фрахту й інші. У такому разі українське законодавство говорить, що доходи від таких послуг оподатковуються податком за ставкою 15%, якщо інше не передбачено Конвенцією про уникнення подвійного оподаткування із країною нерезидента.

Чи потрібна довідка для неутримання податків? Податківці роз’яснюють, що потрібна. Про це ми говорили тут.

Також відмітимо, зо відповідно до пп. 103.9 ПКУ особа, яка виплачує доходи нерезидентові, зобов'язана у разі здійснення у звітному періоді (кварталі) виплат нерезидентам доходів із джерелом їх походження з України подавати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) звіт про виплачені доходи, утримані та перераховані до бюджету податки на доходи нерезидентів у строки та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Форма звіту – це декларація з податку на прибуток разом із Додатком ПН. Додаток ПН заповнюється окремо по кожному нерезиденту, якому виплачуються доходи.

Роз’яснень із приводу того, чи слід подавати декларацію у разі виплати саме виручки нерезиденту за надані послуги, немає. Втім, хоча й у нормі пп.103.9 ПКУ сказано, що подається звітність, якщо виплачуються доходи, вважаємо, що тут мається на увазі саме оподатковувані нерезидентські доходи. Адже навіть за формою Додатку ПН заповнюються лише суми оподатковуваних доходів. А тому, вважаємо, якщо виплачується виручка нерезиденту за надані послуги, то звітність (декларація з податку на прибуток і Додаток ПН) про виплачені доходи нерезиденту не подається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»