• Посилання скопійовано

Юрособа –«єдинник» отримала ПФД ще до переходу на ЄП: чи оподатковувати її ЄП?

Юрособа на загальній системі оподаткування отримала поворотну фіндопомогу в лютому 2014 року, а в липні 2014 року вона перейшла на єдиний податок. Поворотну фіндопомогу досі не повернули надавачу. Чи оподатковувати її єдиним податком?

Податківці у «ЗІР», підкатегорії 108.01.02, у відповідь на запитання: «Чи включається до доходу ЮО платника ЄП поворотна фінансова допомога, отримана цією особою в період перебування її на загальній системі оподаткування?» зазначають, що юридична особа, яка отримала поворотну фінансову допомогу в період перебування на загальній системі оподаткування, у разі переходу на спрощену систему оподаткування не включає такі кошти до доходу платника єдиного податку.

Відповідно до пп. 292.6 ПКУ  датою отримання доходу платника єдиного податку є надходження коштів юридичній особі як платнику єдиного податку. До складу доходу платників єдиного податку третьої групи, не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (пп. 3 пп. 292.11 ПКУ).

Ці норми вимагають:

  • По-перше, надходження коштів на рахунок повинно відбуватися в період перебування на спрощеній системі оподаткування;
  • По-друге, отримана ПФД включається до доходу платника ЄП наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги (також див. тут).

Юрособа, яка отримала поворотну фінансову допомогу в період перебування на загальній системі оподаткування, обліковувала таку ПФД за загальними правилами оподаткування податком на прибуток. А саме, отримання та повернення ПФД не впливало на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

У періоді перебування на ЄП кошти на рахунок не надходили, тож знову не виникає об’єкт оподаткування ЄП. На кредиторську заборгованість ЄП не нараховується.

Увага! Відповідно до пп. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Неплатників ПДВ ця норма не стосується!

Тому "єдинникам" – платникам ПДВ потрібно слідкувати за тим, щоб за цією ПФД не сплив строк позовної давності, адже якщо ця подія станеться, то суму ПФД потрібно буде списати як безнадійну та включити у дохід "єдинника". Оподатковується такий дохід за стандартною ставкою ЄП - 3%, якщо не перевищено річний ліміт доходу 5 млн грн.

Для перенесення строку позовної давності можна застосовувати:

  • Часткове погашення заборгованості;
  • Підписання акту звірки між сторонами;
  • Перенесення строку погашення заборгованості (зокрема, шляхом підписання додаткових угод до договору ПФД).

Всі ці події переривають перебіг строку позовної давності та він починає відраховуватись заново. Більш докладно про це – в аналітичному матеріалі тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»