• Посилання скопійовано

Оренда земельної ділянки у неплатника ЄП IV групи: хто сплачує єдиний податок?

Підприємство (неплатник ЄП IV групи, суборендодавець) надає земельну ділянку у користування за договором суборенди підприємству - платнику ЄП IV групи (суборендар). Хто відображає площу такої земельної ділянки у декларації платника ЄП?

Відповідно до пп. 292-1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

При цьому, за приписами пп. 295.9.7 ПКУ, у разі оренди платниками ЄП 4 групи сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в особи, яка не є платником податку, враховують орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації.

Таким чином, оскільки за умов запитання суборендодавець не є платником ЄП 4 групи, то відповідно суборендар, платник ЄП 4 групи, враховує вартість такої земельної ділянки у своїй декларації платника ЄП.

Аналогічне роз’яснення наводили і запорізькі податківці: «У разі оренди сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в особи, яка не є платником податку, платник єдиного податку 4-ї групи враховує орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»