• Посилання скопійовано

Повернення виконавчою службою надмірно стягнутих коштів платника єдиного податку: як обліковувати?

Юридична особа – платник єдиного податку отримала на розрахунковий рахунок кошти від виконавчої держаної служби з призначенням платежу «перераховано надмірно стягнуті кошти зг. в/л № зг. ВП №». Як відобразити цю операцію у бухобліку?

В п. 292.11 ПКУ зазначено, що до складу доходу платника єдиного не включаються, зокрема:

  • суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у т. ч. в межах державних або місцевих програм (пп. 4);
  • суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених ПКУ, та суми ЄСВ, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів (пп. 9).

Крім цього, при визначенні обсягу доходу, що дає право суб'єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому (звітному) періоді, не включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди (п. 292.15 ПКУ).

ГУ ДФС у Вінницькій області в ІПК від 29.08.2018 р. №3764/ІПК/02-32-12-04 повідомляє, що водночас, якщо юридична особа – платник єдиного податку отримує суму коштів як компенсацію (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди, то така сума, якщо її визначено згідно з бухгалтерським обліком як дохід, має включатися до об'єкта оподаткування єдиним податком у податковому (звітному) періоді, у якому така сума отримана.

Положеннями пп. 296.1.3 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2, 44.3 ПКУ.

Відповідно до абз. 3 п. 44.2 ПКУ юридичні особи – платники єдиного податку, які відповідають критеріям, визначеним пп. 3 п. 291.4 ПКУ, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

В п. 18 П(С)БО 16 зазначено, що винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські, з оцінки майна тощо) та витрати на врегулювання спорів у судових органах включаються до складу адміністративних витрат (рах. 92).

Повернення зайво стягнутих коштів від виконавчої держаної служби відображається в складі інших доходів на субрах. 719.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»