• Посилання скопійовано

Надання земельної ділянки платником ЄП IV групи в суборенду: що з ЄП?

Підприємство - платник ЄП IV групи (суборендодавець) надає в користування земельні ділянки за договором суборенди іншому суб’єкту господарювання, який не є платником єдиного податку IV групи. Чи потрібно суборендодавцю відображати площу таких ділянок у своїй декларації платника ЄП?

Згідно з пп. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників ЄП четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

При цьому, як зазначає пп. 292-1.2 ПКУ, базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового року відповідно до порядку, встановленого ПКУ. 

Своєю чергою, відповідно до пп. 295.9.6 ПКУ у разі надання сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в оренду іншому платникові податку, орендодавець враховує орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації платника ЄП. У декларації орендаря така земельна ділянка не враховується (аналогічний підхід застосовується до суборенди).

Зокрема, у ІПК від 02.08.2018 р. №3399/6/99-99-12-02-03-15/ІПК податківці зазначали, що незалежно від змісту укладеного договору суборенди земельних ділянок, справляння ЄП відбувається відповідно до вимог ПКУ.

Тож підприємство, платник ЄП 4 групи суборендодавець, земельних ділянок, має врахувати їхню площу у своїй податковій декларації (не залежно від того, чи є суборендар платником ЄП 4 групи чи ні). А у товариства, як суборендаря, податкові зобов'язання зі сплати єдиного податку з орендованих земель не виникають.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»