• Посилання скопійовано

Поточний ремонт приміщення у юрособи – «єдинника»: облік та податкові наслідки

ТОВ, платник ЄП за ставкою 5%, здійснює поточний ремонт власного нежитлового приміщення, яке здає в оренду. Як в обліку відображаються витрати на поточний ремонт? Які податкові наслідки?

Юридичний аспект

Перш за все, варто звернути увагу, що згідно з п. 1 ст. 776 ЦКУ поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом. Тобто за замовчуванням, якщо в договорі про поточний ремонт нічого не сказано, його виконує орендар. Разом з цим у договорі оренди можуть бути прописані й інші умови проведення поточного ремонту, наприклад, за домовленістю між сторонами договору або цей обов’язок може бути покладено на орендодавця. Тож в даному випадку сторони повинні дійти згоди щодо того, що поточний ремонт здійснює орендодавець та письмово оформити цю згоду, якщо у договорі немає відповідних застережень.

 

Бухоблік

Пунктом 15 П(С)БО 7 та п. 32 Методрекомендацій №561 встановлено, що витрати, які здійснюються для підтримання об'єкту в робочому стані (проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо) та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання, включаються до складу витрат.

Таким чином, витрати на поточний ремонт, як витрати на підтримання об'єкта ОЗ у робочому стані, списують до витрат у звітному періоді їх понесення (капіталізацію витрат не здійснюють). При цьому, рахунок обліку таких витрат залежить від характеру використання такого приміщення. Зокрема, якщо нерухомість використовується для надання її в оренду доцільно застосовувати рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» (якщо це основний вид діяльності підприємства) або 949 «Інші витрати операційної діяльності» (якщо надання в оренду є допоміжною діяльністю підприємства).

 

Єдиний податок

Відповідно до пп. 2 пп. 292.1 ПКУ доходом юрособи - платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому, дохід юрособи не зменшується на суму понесених витрат. Відповідно, витрати на ремонт власного нежитлового приміщення не впливають на податкові наслідки такого суб’єкта господарювання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»