• Посилання скопійовано

Прощення поворотної фіндопомога юрособі - «єдиннику»

В 2017 р. підприємство – платник ЄП за ставкою 3% отримало ПФД строком на 1 рік. Протягом року таку ПФД не повернено та її суму включили до доходу платника ЄП – отримувача. У липні 2019 р. підприємство – надавач ПФД вирішило простити таку заборгованість. Чи потрібно вдруге включати суму ПФД до складу доходу?

Згідно з пп. 2 пп. 292.1 ПКУ для юрособи – платника ЄП доходом є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому, платники єдиного податку ІІІ групи (юрособи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ПКУ (пп. 296.1.3 ПКУ).

Однак, у разі, якщо ПФД за спливом 12-ти календарних місяців було включено до доходу платника ЄП і в подальшому списано в зв’язку з прощенням (зокрема, переведенням у безповоротну), то вдруге визнавати дохід у сумі такої фіндопомоги не потрібно.

Стаття 292 ПКУ не містить норми, за якої у дохід платника ЄП повинна потрапити списана сума кредиторської заборгованості. Такий обов’язок встановлено лише у пп. 292.3 ПКУ для платників ПДВ, за яким до суми доходу платника єдиного податку ІІІ  групи, який є платником ПДВ, за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

В даному випадку строк позовної давності за такою заборгованістю на дату її прощення не минув. 

Отже, вважаємо, що при прощенні такої ПФД (оскільки така сума вже була включена до доходу платника ЄП) вдруге визнавати дохід (в розрізі оподаткування ЄП) не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»