• Посилання скопійовано

На підставі яких документів «єдинник» визначає дохід від транспортно-експедиційної діяльності?

Фізособа - підприємець на ІІІ групі ЄП (5%) займається транспортно-експедиційною діяльністю. Як визначається дохід та які первинні документи потрібні для підтвердження доходу, що зазначається в декларації з єдиного податку?

Відповідно до п. 292.4 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами транспортного експедирування доходом є сума отриманої винагороди експедитора.

Стаття 929 ЦКУ та ч. 1 ст. 9 Закону №1955 визначають, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

Договір транспортного експедирування укладається у письмовій формі. Вид послуги експедитора та розмір плати експедитору є істотними умовами договору транспортного експедирування.

При цьому платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування.

У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб'єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади (ч. 10 ст. 9 Закону №1955).

Перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні. Такими документами можуть бути:

  • авіаційна вантажна накладна (Air Waybill);
  • міжнародна автомобільна накладна (CMR);
  • накладна СМГС (накладна УМВС);
  • коносамент (Bill of Lading);
  • накладна ЦІМ (CIM);
  • вантажна відомість (Cargo Manifest);
  • інші документи, визначені законами України.

Факт надання послуги експедитора при перевезенні підтверджується єдиним транспортним документом або комплектом документів (залізничних, автомобільних, авіаційних накладних, коносаментів тощо), які відображають шлях прямування вантажу від пункту його відправлення до пункту його призначення.

Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджено наказом Мінфіну №579.

У пп. 2 п. 6 Порядку №579 зазначено, що у графах 2–6 Книги обліку доходів щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками єдиного податку, з сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі.

Однак ДФС в ІПК від 30.08.2018 р.№3765/С/99-99-13-01-02-14/ІПК зауважує, що у разі отримання ФОП – платником єдиного податку коштів від надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, у Книзі обліку доходів відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, за такими договорами.

Разом з цим при заповненні податкової декларації платника єдиного податку ФОП до доходу включається лише сума отриманої винагороди повіреного, агента (в ситуації, що розглядається, – експедитора).

Також слід звернути увагу на ІПК ДФС в Одеській області від 04.04.2018 р. №1362/ІПК/15-32-13-01-09, в якій податковий орган зауважує, що оскільки платники єдиного податку у Книзі обліку доходів здійснюють записи за підсумком робочого дня, протягом якого було отримано дохід, то відомості у графах 4 «скоригована сума доходу» та 6 «всього» зазначеної Книги не можуть зазначатися з від'ємним значенням.

Також про нюанси оподаткування отриманих коштів експедитором-платником єдиного податку ми писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»