• Посилання скопійовано

Чи включається до доходу «єдинника» відшкодування працівником вартості особистих телефонних розмов?

Юрособа, платник ІІІ групи ЄП, отримує від співробітника відшкодування вартості особистих телефонних розмов. Чи потрібно суму відшкодування віднести до доходу?

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку – юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід її представництв, філій, відділень, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Вичерпний перелік надходжень, які з метою оподаткування не включаються до складу доходу платників ЄП, встановлено п. 292.11 ПКУ. Сум відшкодування, отриманих від працівників, у цьому переліку немає. 

У пп. 296.1.3 ПКУ зазначено, що платники ЄП ІІІ групи (юрособи) використовують дані спрощеного бухобліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2, 44.3 ПКУ.

ДФС в ІПК від 10.09.2018 р. №3912/6/99-99-12-02-03-15/ІПК повідомляє, що дохід обліковується згідно з НП(С)БО та/або іншими нормативно-правовими актами Мінфіну з питань бухобліку.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Згідно з п. 5 П(С)БО 10 дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигід та може бути достовірно визначена її сума.

Отже, кошти, отримані підприємством від боржника, мають включатися до складу доходу у тому податковому (звітному) періоді, у якому вони отримані.

Таким чином, відшкодування працівником вартості особистих телефонних розмов включається до доходу юрособи – платника ЄП ІІІ групи у періоді отримання такого відшкодування на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»