• Посилання скопійовано

Поворотна фіндопомога при переході з єдиного податку на загальну систему

Підприємство, платник ЄП, отримало поворотну фіндопомогу у квітні 2018 р. З жовтня 2018 р. підприємство переходить на загальну систему. Як буде оподатковуватися така фіндопомога, якщо вона буде повернута після спливу 12 місяців з дати її отримання, але вже під час перебування на загальній системі?

Відповідно до пп. 3 п. 292.11 ПКУ до складу доходу платника єдиного податку  не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Як зазначають податківці у ЗІР (підкатегорія  108.01.02) у відповіді на питання: «Чи включається до складу доходу ЮО - платника ЄП третьої групи сума наданої/отриманої поворотної фінансової допомоги?», сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги.

У даному випадку платник єдиного податку переходить на загальну систему до спливу 12 календарних місяців з дня отримання фіндопомоги, тож у періоді перебування на єдиному податку така фіндопомога до доходу не включається, оскільки не настає строк включення її до складу доходу "єдиноподатника".

Далі, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування податком на прибуток є  прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.  

Отримана та повернута фіндопомога не включається до доходів і витрат, а відповідно, і до  фінрезультату, який визначений у фінзвітності платника податку на прибуток. 

Зокрема, відповідно до п. 9.3 П(С)БО 16 не визнається витратами й не включається до звіту про фінансові результати сума погашення одержаних позик. Одержані позики не відповідають умовам визнання доходу, наведеним у п. 5 П(С)БО 15 – під час одержання позики збільшуються  активи у вигляді грошових коштів та одночасно збільшуються зобов’язання у вигляді заборгованості за отриманою позикою, тож власний капітал не зростає.

Отже, сума поворотної фіндопомоги в даному випадку не впливатиме на об’єкт оподаткування податком на прибуток незалежно від фактичного строку її повернення.

Таким чином, фіндопомога, отримана у період перебування на єдиному податку та повернута у період перебування на загальній системі оподаткування, не спричиняє податкових наслідків незалежно від фактичного строку її повернення. 

Проте, якщо фіндопомога не буде повернута взагалі і в майбутньому  вона буде списана як безнадійна заборгованість у періоді перебування на загальній системі, то вона збільшить фінрезультат так:  Дт 685 Кт 717, Дт 717 Кт 791.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»