• Посилання скопійовано

Хто може обрати «спрощенку» у 2018 році?

Хто може обрати спрощену систему оподаткування у 2018 році? Які ставки єдиного податку при цьому встановлені?

Як і раніше, спрощена система оподаткування передбачає перебування у 4 групах платників єдиного податку. При цьому підприємці можуть обрати лише 1 — 3 групи, а юрособи — лише 3 та 4.

Покажемо основні критерії та умови перебування на першій-третій групі ЄП в таблиці 1.

Таблиця 1

Основні критерії перебування на ЄП та заборонені види діяльності в розрізі 1-ї — 3-ї груп

Умова Група 1 Група 2 Група 3
Платник ПДВ Неплатник ПДВ
Обсяг доходу за календарний рік, грн 300 000 1 500 000 5 000 000 без ПДВ 5 000 000
Обмеження по кількості працівників Не використовують працю найманих осіб 10 Без обмежень
Дозволені види діяльності Роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або господарська діяльність з надання побутових послуг населенню Надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства Без обмежень
Заборонені види діяльності Посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння Без обмежень
Ставки податку Фіксована ставка залежно від виду діяльності (до 10% розміру прожиткового мінімуму на 1 січня) Фіксована ставка залежно від виду діяльності (до 20% розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня) 3% доходу + ПДВ 5% доходу
Ведення обліку Доходів Доходів Доходів і витрат Доходів
Звітність Щорічна Щорічна Поквартальна Поквартальна
Форма розрахунків Грошова форма (готівкова та/або безготівкова) Грошова форма (готівкова та/або безготівкова) Грошова форма (готівкова та/або безготівкова) Грошова форма (готівкова та/або безготівкова)
Реєстрація платником ПДВ Ні Ні Так Ні

При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку — фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, а також працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Крім тих обмежень, що представлені в таблиці, заборонені види діяльності для ЄП 1-ї — 3-ї групи регламентовані п. 291.5 ПКУ. Так, зокрема, на ЄП не можуть працювати ті, хто має намір здійснювати обмін іноземної валюти, займатися фінансовим посередництвом, лотереями, організацією азартних ігор. Бажаючі стати «єдинниками» мають вказати обраний вид діяльності у заяві про застосування спрощеної системи згідно з КВЕД ДК 009:2010.

Пам'ятайте, що навіть якщо види діяльності дозволяють суб'єкту підприємництва перебувати на спрощеній системі оподаткування, важливо відслідковувати стан розрахунків із бюджетом: адже норми пп. 291.5.8 ПКУ забороняють реєструватися платником ЄП тим, у кого на день подання заяви є податковий борг1 (байдуже якого розміру).

1 Крім ситуацій, коли мова йде про безнадійний податковий борг, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Щодо ставок ЄП, то загальні ставки ЄП показані в таблиці 1. Проте є низка випадків, коли до доходів ЄП 1-ї — 3-ї групи (фізичні особи — підприємці) застосовується ставка 15% (п. 293.4 ПКУ):

1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного п. 291.4 ПКУ;

2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, які перебувають на 1-й або 2-й групі;

3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого, ніж грошовий, способу розрахунків;

4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;

5) до доходу, отриманого платниками 1-ї або 2-ї групи від провадження діяльності, яка не передбачена у пп. 1 або 2 п. 291.4 ПКУвідповідно.

Ставка 15% застосовується не до всього доходу, а тільки до суми перевищення. Але це не єдині наслідки зазначених вище порушень. У разі перевищення граничного обсягу доходу, визначеного для ЄП п. 291.4 ПКУ:

— платники ЄП 1-ї групи з наступного календарного кварталу за заявою мають перейти на застосування ставки ЄП, визначеної для 2-ї або 3-ї групи, або взагалі відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування;

— платники ЄП 2-ї групи з наступного календарного кварталу за заявою мають перейти на застосування ставки ЄП, визначеної для 3-ї групи, або взагалі відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування;

— платники єдиного податку 3-ї групи (фізичні особи — підприємці) до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15%, а також зобов'язані перейти на загальну систему оподаткування.

А за всіма іншими порушеннями, відповідно до пп. 298.2.3 ПКУ, зокрема у разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП, а також у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, потрібно перейти на загальну систему оподаткування.

Крім того, якщо платник ЄП 1-ї — 2-ї груп здійснює декілька видів господарської діяльності, застосовується максимальний розмір ставки ЄП, встановлений для таких видів господарської діяльності. А оскільки ставки ЄП встановлюються місцевими радами, то у разі коли «єдиноподатник» здійснює діяльність на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради, уся сукупність його доходів оподатковується за максимальною ставкою ЄП (п. 293.7 ПКУ).

Для підприємців на 3-й групі ЄП, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 4% доходу (п. 293.3 ПКУ).

«Єдиноподатникам»-юрособам 3-ї групи також слід уважно відслідковувати факти перевищення граничного обсягу доходу, здійснення діяльності, забороненої на спрощеній системі оподаткування, та іншого, ніж грошовий (готівковий/безготівковий), способу розрахунків, адже всі такі доходи будуть оподатковуватися за подвійною ставкою (п. 293.5 ПКУ) з подальшим переходом на загальну систему оподаткування (п. 293.8 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»