• Посилання скопійовано

Яка відповідальність за неподання звітності непрацюючим ТОВ?

Непрацююче ТОВ - неплатник ПДВ. Працівники відсутні. Засновником було сформовано статутний капітал за допомогою ОЗ. Протягом останніх 5 років звітність не подається, в тому числі і фінансова. Яку відповідальність несе ТОВ?

Кому має подаватися фінзвітність?

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону про бухоблік:

  1. органам, до сфери управління яких належить підприємство;
  2. трудовим колективам на їх вимогу;
  3. власникам (засновникам) відповідно до установчих документів;
  4. органам державної влади та іншим користувачам відповідно до законодавства.

Якщо ТОВ не має запиту подання фінзвітності від перших трьох адресатів, залишаються органи держвлади, яким фінзвітність має подаватися згідно з чинним законодавством.

 

Що це за органи?

По-перше, органи держстатистики (див. п. 2 Порядку №419). По-друге, органи податкової служби, яким фінзвітність подається у складі податкової декларації з податку на прибуток (пп. 46.2 ПКУ).

 

Неподання фінзвітності органам держстатистики

Фінзвітність має бути подана (п. 5 Порядку №419):

  • проміжна – не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом;
  • річна – не пізніше 28 лютого наступного за звітним року.

Причому чинне законодавство не дозволяє не подавати фінзвітність у разі відсутності діяльності чи навіть якихось показників у фінзвітності. Тобто, фінзвітність має подаватися навіть, якщо в ній відсутні показники. А також має подаватися, якщо у підприємства немає діяльності.

За неподання органам держстатистики даних для проведення державних статистичних спостережень на посадових осіб підприємства накладається штраф у розмірі від 10 до 15 НМДГ (170 грн – 255 грн) (ст. 186-3 КУпАП).

До таких даних належить і фінзвітність (див. лист Держкомстату від 01.11.2001 р. №16-1-67). Таким чином, за неподання фінзвіту до органу держстатистики на керівника (в ситуації, яку ми розглядаємо, – на засновника) підприємства накладається зазначений штраф.

Накладають ці штрафи органи держстатистики (ст. 244-3 КУпАП).

 

Чи є якийсь строк давності, протягом якого можна накласти штраф?

Відповідно до ст. 38 КУпАП, адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП підвідомчі суду (судді).

Тут ми писали, що до разових порушень належить в тому числі неподання звітності, а днем вчинення – наступний день за останнім днем граничного терміну подання відповідного звіту.

Таким чином, якщо строк подання річної фінзвітності – 28 лютого, штраф за неподання такої звітності можна накласти протягом двох місяців – до кінця квітня включно. Якщо в цей строк штраф не накладено, накласти його пізніше вже не буде підстав.

Це також означає, що фінзвітність за минулі роки, якщо вона не подавалася, можна до органів держстату не подавати.

 

Неподання фінзвітності органам податкової служби у складі декларації з податку на прибуток

Строк подання річної декларації з податку на прибуток - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.6 ПКУ).

Таким чином, річну фінзвітність у складі річної декларації з податку на прибуток слід подати протягом наведеного строку.

За неподання чи несвоєчасне подання податкової звітності штраф складає 340 грн за кожний факт неподання чи несвоєчасного подання (пп. 120.1 ПКУ).

Поряд з цим, граничні строки застосування штрафних санкції - не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації (див. п. 102.1, п. 113.1 ПКУ).

Тобто, якщо ТОВ не подавало декларації з податку на прибуток, включаючи фінзвітність, протягом 5 років, накласти штраф можна тільки за неподання декларації протягом останніх трьох років. Таким чином, загальний розмір штрафу за неподання трьох річних декларацій становитиме 1 020 грн (340 х 3).

 

Але чи потрібно подавати до податкової декларацію з податку на прибуток, в тому числі фінзвітність, якщо підприємство не здійснювало діяльності?

Відповідно до норм пп. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний подавати податкові декларації за ті податкові періоди, в яких виникають об’єкти оподаткування чи показники, які підлягають декларуванню.

З цього зрозуміло, що якщо підприємство не вело діяльності і об’єкти оподаткування не виникали, подавати декларацію з податку на прибуток не потрібно. Але податкова може тлумачити цю норму дещо розширено.

Наприклад, дивимося відповідь на питання в підкатегорії 102.20.02, ЗІР: «Чи потрібно подавати до органів ДПС Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація), якщо показники фінансової звітності не підлягають відображенню в Декларації?».

Податкова пише, що декларацію потрібно подавати разом із фінзвітністю, незалежно від показників, які відображені у такій фінансовій звітності.

Цю консультацію податкової можна розуміти таким чином (хоча прямо про це в консультації і не сказано): якщо фінзвітність містить хоча б якісь показники, навіть, якщо вони не впливають на об’єкт оподаткування податком на прибуток, то подавати декларацію разом із фінзвітність потрібно. А якщо фінзвітність показників не містить, то подавати декларацію з фінзвітністю не потрібно.

У ситуації, яку ми розглядаємо, на балансі є ОЗ, відображено СК. Тобто, фінзвітність містить показники. Це означає, що якщо ми правильно зрозуміли натяки податкової, подавати до податкової декларацію разом із фінзвітністю потрібно.

Але знову скажемо – ми не бачимо підстав для подання декларації разом із фінзвітністю.

Проте кожне підприємство має самостійно визначитися, чи потрібно йому подавати пусті декларації з прикладеною фінзвітністю.

У будь-якому разі, якщо припустити, що декларації таки потрібно було подавати, і підприємство подасть декларації, йому однаково загрожує штраф за несвоєчасне подання. Адже штраф накладають як за неподання, так і за несвоєчасне подання. Не подав декларацію – штраф. Несвоєчасно подав декларацію – також штраф. То чи є сенс наражатися на штраф, подаючи декларації за минулі роки з порушенням строку?

Мабуть, на наш погляд, немає.

А відтак, на наш погляд, доречніше декларації за минулі три роки (в межах податкового строку позовної давності) таки не подавати. Якщо згодом податкова намагатиметься накласти штраф за неподання, можна захищатися аргументами, які ми навели вище – діяльність не велася, а тому об’єкту оподаткування не виникало і підстав для подання декларації не було.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20241 135
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202477
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249143
  • Штрафну санкцію минулих періодів визнали частково: відображення в обліку
    Підприємство-перевізник, платник податку на прибуток, виставило штрафну санкцію за простій підприємству-замовнику у липні 2019 р. відповідно до умов договору, визнавши дохід на суму 245978 грн. Підприємство - замовник не визнало штраф. У грудні 2019 р. підприємство подало позов до суду. У червні 2020 р. суд задовольнив позов частково, у сумі 167729 грн. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи можливо провести виправлення у 2023 році?
    17.01.202489
  • Як розподілити відповідальність та підписання касових документів, якщо директор часто відсутній?
    На фірмі є директор, бухгалтер (який за 2-3 місяці буде переведений на посаду фіндиректора) та касир. Директор часто буває у відрядженні за кордоном. Як розподілити обов’язки підписання касових документів? На підприємстві є факсиміле, чи не заборонео його використання на касових документах?
    12.10.2023702