• Посилання скопійовано

Нараховано індексацію в більшій сумі: чи є відповідальність?

Помилково нараховували індексацію протягом 2020 року, оскільки через помилку в налаштуваннях облікової програми індесація розраховувалася з минулого базового періоду. Чи можна все так і залишити, щоб не забирати переплачену суму у працівників і зменшувати податки? Чи є відповідальність в такій ситуації?

У ситуації, що розглядається, зазначено, що працівникам нараховувалася індексація протягом 2020 року внаслідок проведення невірних налаштувань в програмі, що призвело до виплатили зарплати в більшому розмірі. 

Держпраці у Дніпропетровській області пояснює, що до лічильних відносять механічні, арифметичні помилки, помилки через збій у бухгалтерській програмі. Ось до механічної помилки і відноситься введення недостовірних даних у бухгалтерську програму.

Пункт 1 ч. 2 ст. 127 КЗпП дає можливість роботодавцю утримувати із зарплати працівників суми, зайво виплачені йому в результаті рахункових помилок.

Види помилок, які є рахунковими, і ті, які до них не належать, наведені в пп. 1 п. 24 постанові Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 р . № 13.

Отже, якщо було неправильно вираховано суму індексації, то роботодавець має право видати наказ (розпорядження) про утримання із заробітної плати працівника зайво нарахованої йому суми. Такий наказ (розпорядження) повинен бути виданий не пізніше ніж за один місяць з дня виплати неправильно обчисленої суми.

А в даному випадку місячний термін для повернення пропущений.

У такому разі законних підстав стягнути ці кошти без згоди працівника немає. Але родотодавець може домовитися з працівником, щоб він самостійно ініціював повернення цих коштів. Згода на їх повернення може бути оформлена заявою працівника. У ній треба зазначити про добровільне утримання зайво перерахованих йому коштів із належних йому виплат у майбутніх періодах.

При цьому слід пам’ятати про обмеження на утримання із зарплати. Так, відповідно до ст. 128 КЗпП, загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%. Йдеться про 20% суми заробітку, належного до виплати працівнику (від чистої суми на руки, уже після утримання ПДФО та ВЗ).

А якщо працівник не згоден повертати зайво отримані суми зарплати? Тоді керівник підприємства має право прийняти рішення про відшкодування шкоди підприємству за рахунок осіб, які допустили помилку. 

Одним з варіантом реагування на таку ситуацію може бути варіант «залишити все як є». Оскільки немає факту недонарахування заробітної плати, зайвих утримань з працівників також немає, всі збори і  податки сплачені, то в даному випадку нічиї права не порушуються, крім права власника підприємства, який несе зайві витрати. Якщо власник згодний на такі витрати, він може не реагувати на таку помилку і не здійснювати вирахування зайво виплаченої індексації. При цьому коригувати фінрезультат з метою оподаткування теж не потрібно, оскільки по-перше, формально це витрати роботодавця на заробітну плату, а по-друге, зайво виплачені суми вже оподатковані ПДФО.

Втім, якщо роботодавець все ж таки захоче покарати винних, то зайво виплачена зарплата стягується з винних осіб.

Працівники, які не є посадовими особами підприємства, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку (ч. 1 ст. 132 КЗпП та п. 7 постанови Пленуму ВСУ № 13).

Якщо ж сума помилково нарахованої зарплати більше за середню зарплату бухгалтера — винної особи, то він відшкодовує тільки суму, що не перевищує його середнього заробітку.

Головному бухгалтерові як керівнику також доведеться нести матеріальну відповідальність (і теж у межах свого середнього заробітку), але тільки за ту частину, яка не відшкодована безпосередніми її заподіювачами (абз. 2 п. 6 постанови Пленуму ВСУ № 13).

Наказ (розпорядження) про притягнення працівника до матеріальної відповідальності видають не пізніше за 2 тижні з дня виявлення заподіяної ним шкоди. Днем виявлення заподіяної шкоди вважають день, коли власник (уповноважений ним орган) дізнався про її спричинення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.2024831
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 097
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 433
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202493
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249323