• Посилання скопійовано

Відповідальність за несвоєчасний розрахунок за ЗЕД-контрактом

10.09.2019 р. підприємство - резидент України підписало акт з нерезидентом, за яким підприємство надало нерезиденту послуги на суму 9,5 млн рублів. Строк розрахунку за контрактом з нерезидентом спливає 10.09.2020 р. Якщо оплата не буде отриманою своєчасно, які санкції чекати?

Щодо санкції за порушення граничного строку розрахунків

Відповідно до ч. 5 ст. 13 Закону №2473 порушення резидентами граничного строку розрахунків тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3% суми неодержаних грошових коштів за договором у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

 

Щодо визначення граничного строку і осіб, яких він стосується

Відповідно до п. 21 Положення № 5  граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 365 календарних днів.

Щоправда, ці граничні строки не поширюються на операції, гранична сума якої (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату здійснення операції) є меншою за 400 000 грн (див. п. 22 Положення № 5, ч. 1 ст. 20 Закону №361).

Станом на 10.09.2019 р. курс НБУ складає 0,381680 грн за 1 рос. руб. Таким чином, 9,5 млн руб за курсом НБУ складає 3 625 960 грн (9 500 000 х 0,381680), що є більшою за граничну суму. Отже, за цією сумою заборгованості потрібно дотримуватися граничних строків. 

Поряд з цим граничні строки можуть бути продовжені, якщо вони стосуються експорту чи імпорту товарів, наведених в Порядку видачі висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком, затвердженому Постановою КМУ № 104

Але цей Порядок не стосується інжинірингових послуг.

Дивимося далі. 

Постановою Правління НБУ від 14.05.2019 р. №67 встановлено винятки та (або) особливості запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Відповідно до п. 5 ч. 1 цієї Постанови граничні строки не поширюються на послуги, роботи (крім транспортних і страхових послуг та/або робіт), права інтелектуальної власності та (або) інші немайнові права, що експортуються.

Таким чином, на експорт інжинірингових послуг граничні строки розрахунків у ЗЕД не поширюються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20241 157
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202477
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249143
  • Штрафну санкцію минулих періодів визнали частково: відображення в обліку
    Підприємство-перевізник, платник податку на прибуток, виставило штрафну санкцію за простій підприємству-замовнику у липні 2019 р. відповідно до умов договору, визнавши дохід на суму 245978 грн. Підприємство - замовник не визнало штраф. У грудні 2019 р. підприємство подало позов до суду. У червні 2020 р. суд задовольнив позов частково, у сумі 167729 грн. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи можливо провести виправлення у 2023 році?
    17.01.202489
  • Як розподілити відповідальність та підписання касових документів, якщо директор часто відсутній?
    На фірмі є директор, бухгалтер (який за 2-3 місяці буде переведений на посаду фіндиректора) та касир. Директор часто буває у відрядженні за кордоном. Як розподілити обов’язки підписання касових документів? На підприємстві є факсиміле, чи не заборонео його використання на касових документах?
    12.10.2023702