• Посилання скопійовано

Не платили податок на репатріацію протягом двох років: яка відповідальність?

Протягом 2018 та 2019 рр. при щомісячній виплаті процентів за кредитом нерезиденту (приблизно по 2-3 тис. грн) не сплачувався податок на репатріацію (10%). У декларації з прибутку за 2018 р. сума доходу не декларувалася, а за 2019 р. вказувалася. Після здачі декларації податок був сплачений. За 2018 р. сума так само була перерахована. Яким буде штраф та пеня?

Резидент, який виплачує на користь нерезидента доходи, перелічені в пп. 141.4.1 ПКУ, має із суми такого доходу та за рахунок такого доходу утримати податок на репатріацію (тобто дохід виплачується на суму, зменшену на суму податку). Податок, утриманий із нерезидента, сплачує резидент до бюджету під час виплати доходу нерезиденту (пп. 141.4.2 ПКУ).

А ось звітувати за сплаченим податком слід після виплати, заповнюючи декларацію з податку на прибуток, долучаючи додаток ПН і зазначаючи суму податку, сплачену у звітному періоді в рядках 23ПН та 25. Необхідність відзвітувати прописана в п. 103.9 ПКУ.

Що стосується відповідальності за невчасне перерахування податку на репатріацію, то відповідно до роз’яснення податківців у підкатегорії 102.16 ресурсу «ЗІР»[1] до платника податку застосовується штраф, передбачений ст. 127 ПКУ,  якщо такий платник:

  • або здійснює виплати доходу нерезиденту без утримання та внесення до бюджету податку з такого доходу;
  • або перерахував податок з доходів нерезидента до бюджету в повному обсязі, але пізніше терміну.

До платника (який є податковим агентом), що виплатив доходи без утримання та внесення податку вчасно та в повному обсязі до бюджету, застосовують штраф, передбачений ст. 127 ПКУ:

  • у розмірі 25% суми податку;
  • за повторно вчинене порушення протягом 1095 днів — у розмірі 50% суми податку;
  • за дії, учинені протягом 1095 днів утретє та більше разів, — у розмірі 75% суми податку.

Таким чином, за перерахування податку на репатріацію в повному обсязі, втім невчасно (тобто не в день перерахування доходу нерезиденту) на платника податку чекає штраф – 25% від суми невчасно сплаченого податку.

Що стосується відповідальності за не відображення суми доходу у декларації за 2018 рік, то недекларування податку на репатріацію в такому разі розцінюють як ненарахування податку й знову таки мова про штраф відповідно до п.127.1 ПКУ. Адже той факт, що податок сплачено, не звільняє від відповідальності за п. 127.1 ПКУ, оскільки в останньому чітко сказано — «ненарахування» та/або «несплата». Таку позицію податківці висловили в роз’ясненні з підкатегорії 102.22 ресурсу «ЗІР»1.

Проте вирішити ситуацію можна, виправивши помилку, а для цього слід подати УР по декларації із податку на прибуток за 2018 рік, при цьому сплативши штраф 3%.

До речі, податківці у вищезгаданій підкатегорії також зазначають, що штрафу по п.127.1 ПКУ не буде, якщо до перевірки ДПС платник податку на прибуток у порядку, встановленому п. 50.1 ПКУ, самостійно виправляє помилки, що містяться у раніше поданій ним Декларації.

При цьому, якщо після граничного строку сплати податкових зобов’язань за помилковою декларацією минуло 90 к.дн., розраховують пеню за ст. 129 ПКУ та відображають її в рядку 33 уточнюючої декларації.

Якщо платник податків подав уточнюючу Декларацію після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ, та не нарахував суму пені згідно зі ст. 129 ПКУ, то пеня нараховується контролюючим органом самостійно.



[1] На даний момент роз’яснення переведено до «не чинних» через дію Закону №466. Втім, оскільки Закон не вносив зміни у цій частині, то невдовзі це роз’яснення знову має бути чинним.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.2024951
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 121
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 480
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202497
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249353