• Посилання скопійовано

ФОП не подавав звітність: яка відповідальність?

ФОП без діяльності протягом 10 років не подавав звітність. Які податкові наслідки?

Єдиний податок

Згідно з пп. 120.1 ПКУ неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Декларацію платника ЄП ФОП на третій групі подає за квартал (таким чином, за рік він повинен був подати 4 декларації).

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

При цьому, згідно з пп. 114.1 ПКУ граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов’язань, визначеним ст. 102 ПКУ (зокрема, такий строк становить 1095 дня з граничного дня подання такої декларації).

Отже, оштрафувати платника податків за неподання декларації податківці зможуть лише за останні три роки.

Зверніть увагу, що виявлення податківцями декількох не поданих декларацій не буде розцінено як «повторне», тобто якщо платник податків за аналогічне порушення протягом року не притягувався до відповідальності, то за всіма не поданими деклараціями до нього буде застосовуватися штраф 170 гривень.

 

ЄСВ

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої законодавством, контролюючим органом здійснюється накладення штрафу в розмірі 10 н.м.д.г. за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою (про це - тут). Зазначимо, що звіт за формою Додаток 5 подається платником єдиного податку ІІІ групи один раз на рік.

При цьому, варто звернути увагу, що згідно з п. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені по єдиному соціальному внеску не застосовується.

Таким чином, платник податку несе зазначену вище відповідальність за весь період.

Окремо варто зазначити, що з січня 2017 року підприємці навіть за відсутності діяльності повинні нараховувати та сплачувати ЄСВ «за себе» у розмірі не меншому за розмір мінімальної заробітної плати. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20% своєчасно несплачених сум.

Також на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

Отже, окрім відповідальності за неподання Додатку 5 підприємцю буде нараховано суми ЄСВ за період з січня 2017 року та штрафні санкції і пеню за несвоєчасну сплату. Окрім цього на суб’єкта господарювання чекає і адміністративна відповідальність за ст. 165-1 КУпАП (про неї ми писали тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»