• Посилання скопійовано

Порушення граничних строків реєстрації зведених ПН відповідно до п. 199.1 ПКУ: чи буде штраф?

Отримано акт камеральної перевірки ДФС про виявлення порушень щодо граничних строків реєстрації зведених ПН. Чи поширюється на такі операції дія ст. 120-1.1 ПКУ?

Запитання:

Більшість продажів підприємства звільнено від оподаткування ПДВ за пп. 197.1.25 ПКУ. Згідно з додатком 7 до декларації з ПДВ за грудень 2017 р. частка використання товарів та послуг в оподаткованих операціях становить 2,52%. Тобто, для товарів/послуг, які одночасно використовувалися як для оподатковуваних операцій, так і для неоподатковуваних на виконання вимог п. 199.1 ПКУ виписуються зведені ПН на умовний продаж (з умовним ІПН «600000000000»), за датою останнього дня місяця. Такі зведені ПН реєструються фактично не раніше 20-го числа наступного місяця. Оскільки нарахувати компенсуючи ПЗ необхідно лише після виникнення права на ПК за ПН, які зареєстровані постачальниками. Тобто, якщо контрагент фактично реєструє ПН 15 числа, то про це можна дізнатися не раніше 16 числа. Отримано акт камеральної перевірки ДФС про виявлені порушення граничних строків реєстрації цих ПН. Чи поширюється на такі операції дія ст. 120-1.1 ПКУ

 

Відповідь:

Відповідно до п. 199.1 ПКУ, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, платник ПДВ зобов'язаний:

  • нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної на підставі п. 189.1 ПКУ;
  • скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) ПДВ під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Реєстрація ПН та/або РК у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків, встановлених в абз.14-16 п. 201.10 ПКУ:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 к.д. (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній к.д. (включно) календарного місяця, – до 15 к.д. (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

За порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН (крім ПН, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірах, встановлених п. 120-1.1 ПКУ.

ДФС в ІПК від 18.12.2017 р. №3026/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що за порушення термінів реєстрації ПН в ЄРПН або відсутність їх реєстрації штрафні санкції, визначені ПКУ, не застосовуються виключно до ПН, що не надаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг для операцій, які:

  • звільнені від оподаткування;
  • оподатковуються за нульовою ставкою.

Враховуючи зазначене, штрафні санкції, визначені п. 120-1.1 ПКУ, не застосовуються до платників податку за порушення ними граничного строку реєстрації/відсутності реєстрації в ЄРПН ПН:

  • що не надаються отримувачу (покупцю), складених на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, та/або;
  • що не надаються отримувачу (покупцю), складених на операції з постачання товарів/послуг, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Оскільки в ситуації, що розглядається, ПН складено при визначенні податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ, що частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково у  звільнених від оподаткування операціях на підставі пп. 197.1.25 ПКУ, то в разі порушення платником ПДВ термінів реєстрації в ЄРПН ПН, до нього застосовуються штрафні санкції, встановлені п. 120-1.1 ПКУ на загальних підставах.

Тому дії працівників контролюючого органу правомірні. 

З метою запобігання штрафам, платнику ПДВ надалі доведеться вкладатися в терміни, встановлені ПКУ для реєстрації ПН в ЄРПН.

Аргументи, наведені у запитанні, можна викласти у відповіді на акт камеральної перевірки, але навряд чи вони вплинуть на остаточне рішення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241001
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 123
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 488
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202498
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249363