• Посилання скопійовано

Смерть поручителя припиняє договір поруки

Підприємство взяло кредит в банку під заставу та поручительство засновника. Якщо підприємство не зможе гасити кредит, які наслідки для поручителя? Які наслідки будуть в разі хвороби або смерті поручителя? У кредитному договорі немає застережень щодо хвороби або смерті поручителя

За загальним правилом, поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником (ч. 1 ст. 553 ЦКУ).

У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що й боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ч. 1, 2 ст. 554 ЦКУ).

Припинення поруки пов'язане, зокрема, із закінченням строку її чинності.

За змістом ч. 4 ст.  559 ЦКУ, порука припиняється після закінчення строку поруки, встановленого договором поруки. Якщо такий строк не встановлено, порука припиняється у разі виконання основного зобов’язання у повному обсязі або якщо кредитор протягом трьох років з дня настання строку (терміну) виконання основного зобов’язання не пред’явить позову до поручителя.

Отже, вимогу до поручителя про виконання ним солідарного з боржником зобов'язання за договором повинно бути пред'явлено в судовому порядку в межах строку дії поруки, тобто протягом шести місяців з моменту настання строку погашення чергового платежу за основним зобов'язанням (зокрема, якщо умовами договору передбачено погашення кредиту періодичними платежами). У разі пред'явлення банком вимог до поручителя більш ніж через шість місяців після настання строку для виконання відповідної частини основного зобов'язання в силу положень ч. 4 ст. 559 ЦКУ порука припиняється в частині певних щомісячних зобов`язань щодо повернення грошових коштів поза межами цього строку.

Строк пред'явлення кредитором вимог до поручителя про повернення боргових сум, погашення яких згідно з умовами договору визначено періодичними платежами, повинен обчислюватися з моменту настання строку погашення кожного чергового платежу за основним зобов`язанням.

Подібна правова позиція висловлена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 13 червня 2018 року у справі №408/8040/12-ц (провадження № 14-145цс18).

Обсяг відповідальності поручителя визначається або договором, або законом. Якщо інше не встановлено у договорі (виконання не забезпечено конкретним майном поручителя), то поручитель у разі пред’явлення до нього вимоги відповідає всім своїм майном (в т.ч. грошові кошти на рахунках/ 

У разі смерті позичальника за кредитним договором за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в основному зобов'язанні, який несе відповідальність у межах вартості майна, одержаного у спадщину (див. висновок Верховного Суду України, викладений у постанові від 17 квітня 2013 року у справі № 6-18цс13, висновок Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, викладений у постанові від 11 липня 2018 року у справі № 2-2519/11). 

У запитанні сказано, що поручителем планується директор юрособи. У разі, коли поручителем надає в якості поруки своє майно (іпотека), то застосовуються такі правила:

Оскільки спадкодавець є і позичальником за кредитним договором, і іпотекодавцем за договором іпотеки, після його смерті відбувається заміна позичальника за кредитним договором на спадкоємця, який прийняв у спадщину спадкове майно (у цій справі - частку у квартирі). Такий спадкоємець за визначених у законодавстві умов надалі несе відповідальність за кредитним договором у межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Порука або застава, встановлена іншою особою, припиняється після заміни боржника, якщо поручитель або заставодавець не погодився забезпечувати виконання зобов'язання новим боржником (ч. 1 ст. 523 ЦКУ). Постанова ВП ВС від 13.03.2019 р. № 520/7281/15-ц (14-49цс19).

Окрім того, слід врахувати, що поручитель приймає на себе зобов’язання відповідати за виконання кредитного договору за боржника (ст. 553 – 554 ЦКУ), у т.ч. у разі смерті боржника.

Відповідно до ст. 523 ЦКУ порука, або застава, встановлена іншою особою, припиняється після заміни боржника, якщо поручитель, або заставодавець не погодився забезпечувати виконання зобов’язання новим боржником, а згідно зі ст. 607 ЦКУ зобов’язання припиняється неможливістю його виконання у зв’язку з обставиною, за яку жодна зі сторін не відповідає.

Тому, якщо у договорі поруки немає пункту про те, що в разі смерті боржника поручитель поручається за нового боржника чи спадкоємця, то договір поруки вважається припиненим.

У випадку смерті боржника за кредитним договором його права й обов'язки за цим договором переходять до спадкоємців, які зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину (ч. 1 ст. 1282 ЦКУ). 

Проте такого не визначено на випадок смерті поручителя.  У разі смерті поручителя (крім випадків майнової поруки — йдеться про заставу майна поручителя), враховуючи положення ст. 607, ч. 1 ст. 608 ЦКУ, а також сутності поруки як особистого зобов’язання відповідати за належне виконання основного зобов’язання, спадкоємці поручителя не є солідарними боржниками за кредитним договором. 

Отже, договір поруки не відноситься до типу договорів, зобов’язання за якими можуть успадковуватися. Тому, порука припиняє свою дію в момент смерті поручителя.  Натомість, інвалідність не припиняє поруки.

Загалом, інвалідність чи смерть боржника чи поручителя  - це можуть бути страхові випадки. Тому на сьогодні банки практикують страхування фінансових ризиків за кредитними договорами, проте щодо поручителя — такі ризики, на нашу думку, можуть страхуватись за окремим домовленостями між поручителем, страховою компанією та банком. Втім, такі умови не мають такої поширеної практики. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Судова практика»