• Посилання скопійовано

У декларацію про доходи не включено подарунок від матері: який штраф?

Які штрафні санкції нараховуватимуться при поданні уточнюючого розрахунку, якщо до декларації про майновий стан і доходи не включено вартість подарунку (грошових коштів) від родича (матері)? Яка база оподаткування?

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав встановлено ст. 174 ПКУ.

Відповідно до пп. 174.6 ПКУ об'єкти дарування, зазначені в пп. 174.1 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими IV розділом для оподаткування спадщини.

Готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у т. ч. депозитні (ощадні) з метою оподаткування ПДФО належать до об'єктів спадщини (пп. «ґ» пп. 174.1 ПКУ).

Згідно з пп. «а» пп. 174.2.1 ПКУ об'єкти спадщини, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою.

Положеннями пп. 14.1.263 ПКУ визначено, що для цілей розділу IV цього Кодексу членами сім'ї фізичної особи:

  • першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у т. ч. усиновлені;
  • другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Згідно з пп. 174.3 ПКУ дохід у вигляді вартості успадкованого/отриманого у дарунок майна у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців/обдаровуваних, які отримали у спадщину/дарунок об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО.

Крім того, звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою) (пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Нормами пп. 179.2 ПКУ також передбачено, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пп. 174.3 ПКУ.

ДПС в ІПК від 22.03.2018 р. №1184/З/99-99-13-02-03-14/ІПК повідомляє, якщо дарувальник є навіть другого ступеня споріднення, то дохід обдарованої особи оподатковується ПДФО за нульовою ставкою. При цьому податкова декларація не подається, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Враховуючи зазначене, у поданні уточнюючої декларації потреби немає, оскільки дохід оподатковується за нульовою ставкою ПДФО. Штрафні санкції також відсутні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Контролюючі органи і перевірки»