• Посилання скопійовано

Курси з охорони праці: чи потрібні вони підприємцю?

До ФОПа прийшов представник Держпраці з твердженням, що йому потрібно пройти курси з охорони праці. Таке проходження є обов'язковим і при перевірці є окремим пунктом. Чи дійсно це так?

Навчання працівників з охорони праці передбачено ст. 18 Закону «Про охорону праці», норми якої поширюються на всіх юр- і фізосіб, які використовують працю найманих осіб.

Навчання з охорони праці — це навчання працівників, учнів, курсантів, студентів, слухачів із метою отримання необхідних знань і навичок із питань охорони праці або безпечного ведення робіт (п. 1.4 Типового положення № 15).

Підприємець, як роботодавець, зобов'язаний дотримуватися вимог Закону про охорону праці щодо проведення інструктажів (лист Держпраці від 22.02.2017 р. №2078/4.3/4.4-ДП-17).

Як роботодавець ФОП має:

  • дотримуватися норм Типового положення №15;
  • забезпечити проведення вступного інструктажу із записом у Журналі за формою з додатку 5 до Типового положення №15;
  • забезпечити попередні (періодичні), позачергові, щозмінні передрейсові та післярейсові медогляди водіїв.

Що стосується проходження навчання з охорони ФОП, то зазначимо таке: стислий перелік таких осіб міститься теж у ст. 18 Закону про охорону праці, у ній також визначено основні види навчання. Детальнішу інформацію щодо цього надає Типове положення №15.

Відповідно до ч. 4 ст. 18 Закону про охорону праці посадові особи, діяльність яких пов'язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.

Відповідно до Типового положення №15 до Переліку посад посадових осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці належать такі посади:

  • керівники, заступники керівників, головні спеціалісти, керівники основних виробничих та технічних служб підприємств, установ й організацій, об'єднань підприємств незалежно від форм власності та характеру виробничої діяльності, які безпосередньо пов'язані з організацією безпечного ведення робіт;
  • керівники та спеціалісти науково-дослідних, конструкторських, проектних і технологічних відділів, які займаються проведенням експертизи проектно-конструкторської документації, на яку поширюються вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, а також ті, які виконують розробки з питань охорони праці;
  • керівники і штатні викладачі галузевих навчальних центрів.

Ні у Законі про охорону праці, ні у Типовому положенні №15 прямо не згадується про ФОП,  як про особу, яка самостійно нарівні із працівниками мають проходити навчання. Будь-яких офіційних роз’яснень із цього приводу із боку Держпраці немає.

Втім, зауважимо, що у Законі про охорону праці і у Типовому положенні №15  згадується про посадових осіб. Тоді як ДФС зазначали, що ФОП є посадовою особою, якщо він на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому у здійсненні підприємницької діяльності. За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень щодо найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо). Тобто у такому разі ФОП стає керівником. Про це ми зазначали тут.

Зокрема, Мін'юст у своєму листі від 03.11.2006 р. №22-48-548 зазначає, що громадянин - суб'єкт підприємницької діяльності «може бути визнаний службовою особою (посадовою особою) лише тоді, коли у нього реально виникає можливість виконання вказаних вище обов'язків. А це можливо у випадку, коли такий громадянин на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому у здійсненні підприємницької діяльності. За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень стосовно найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо)».

З огляду на це випливає, що ФОП, який має найманих працівників, є посадовою особою - керівником, а отже, є ризик того, що Держпраці буде вимагати проходження навчання з охорони праці самим ФОП. Радимо із цим питанням письмово звернутися до Держпраці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Контролюючі органи і перевірки»