• Посилання скопійовано

Курсова різниця за агентським договором у валюті

Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?

Про курсові різниці за агентським договором ми колись писали у ДК №16/2015 та у ДК № 19/2017.

Зокрема, курсові різниці за договором комісії виникають у комісіонера за загальними правилами. Комісіонер, своєю чергою, може включити свої доходи і витрати від курсових різниць у звіт комісіонера. Більш докладно про це – тут.

Також пропонуємо ознайомитись з прикладами обліку курсових різниць тут. У цьому матеріалі у прикладі 2 показано облік курсової різниці за розрахунками з принципалом.

Платникам єдиного податку слід враховувати позицію податківців щодо позитивної курсової різниці.

Отже, для даної ситуації робимо такі висновки:

  • Авансові платежі слід відображати як заборгованість перед принципалом та залишок коштів на валютному рахунку: Дт 312 Кт 685. На момент отримання коштів ці суми будуть рівними.
  • В подальшому отримана валюта може бути витрачена за призначенням, а заборгованість перед принципалом ще не погашена, і в цьому випадку сума валюти на рахунку у банку буде менше, ніж заборгованість перед принципалом. 
  • У фінансовій звітності відображається фактичний залишок валютних коштів на рахунку 312 та фактична сума заборгованості перед принципалом на рахунку 685, які склалися на дату фінансової звітності. Немає вимоги про те, що ці суми мають бути рівними.
  • Курсові різниці за операціями, що проведені за агентським договором, обліковуються у агента за загальними правилами, відповідно, вони потрапляють до фінзвітності агента.
  • Своєю чергою, агент і принципал можуть домовитися про те, що доходи і витрати агента за курсовою різницею компенсуються принципалом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 164
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20219201
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021291