• Посилання скопійовано

Чи потрібно вносити доповнення до договору про поворотну фіндопомогу?

ТОВ - платник податку на прибуток строком на один рік уклало з фізособою засновником договір про поворотну безвідсоткову фіндопомогу на 200 тис. грн. Але фактично кількома платежами в різні дати отримано фіндопомогу в сумі 210 тис. грн, а повернуто через півтора року. Чи потрібно вносити зміни до договору?

У випадку з наданням поворотної безвідсоткової допомоги укладається договір позики, особливості якого встановлені ст. 1046 – ст. 1053 ЦКУ. 

Відповідно до ч. 1 ст. 1047 ЦКУ договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір НМДГ (170 грн). Таким чином, в ситуації, що розглядається, повинен укладатися письмовий договір. 

Але відповідно до ч. 2 ст. 1047 ЦКУ на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей. Тобто навіть, якщо договір не укладався, але позикодавець надав позичальнику кошти позики, що підтверджується, наприклад, випискою банку чи касовим ордером, договір позики вважається укладеним та підтвердженим.

Поряд з цим недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, крім випадків, встановлених законом (ч. 1 ст. 218 ЦКУ)

Тобто, якщо письмова форма договору недотримана, але сторони не заперечують проти виконання договору і виконують його, негативних наслідків не повинно бути.

Позика має бути повернута у строк та в порядку, що встановлені договором (ч. 1 ст. 1049 ЦКУ). Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

У ст. 1050 ЦКУ зазначили про наслідки порушення договору позики. Наприклад, позичальник зобов’язаний на вимогу кредитора сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже, якщо такої вимоги від кредитора не буде, то і всі ці санкції самостійно сплачувати не потрібно.

Відповідно до ст. 654 ЦКУ зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Тобто за загальним правилом, якщо укладений раніше письмовий договір змінюється, то і така зміна має бути оформлена письмово. Хоча така вимога не є суворою. Не біда, якщо сторони змінили строк, суму договору і не внесли зміни до самого договору, укладеного в письмовій формі.

Із всього наведеного вище випливає, що в описаній у запитанні ситуації не повинно бути ніяких несприятливих для сторін наслідків, якщо зміни, доповнення до первісного договору не оформлялися письмово. 

На податковий облік сторін наведена ситуація також не впливає.

Але знаючи схильність наших податкових органів знаходити порушення там, де їх немає, для уникнення можливих непорозумінь радимо таки оформляти зміни до початкового договору в письмовій формі. Тобто, такі зміни так і називатимуться: «Зміни до договору позики (поворотної безвідсоткової фінансової допомоги) номер такий-то від такої-то дати…» чи щось подібне. Змінами збільшити строк і суму договору. Причому, якщо з дати внесення змін до закінчення оновленого строку буде менше року, такий договір не буде вважатися довгостроковим. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 165
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20219201
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021291