• Посилання скопійовано

Наадання допомоги ФОПу та працівникам ФОПа

Як оформляти простій працівників ФОПа на ІІ групі ЄП (роздрібна торгівля непродовольчими товарами) на час локдауну з 08.01.2021р. по 24.01.2021р.: нараховувати 2/3 від окладу чи можна нічого не нараховувати? Які пільги/допомоги передбачені для ФОПа та найманих працівників, які змушені припинити діяльність через оголошений карантин?

Державна допомога для ФОП та найманих працівників передбачена Законом № 1071. Крім того, кожна застрахована особа, яка потраплятиме під Порядок №1233 і Перелік №1236, матиме право на отримання одноразової матеріальної допомоги  у розмірі 8000 гривень.

Тобто, допомога надається застрахованим особам, які є найманими працівниками суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок обмежувальних заходів та фізичним особам – підприємцям, економічна діяльність яких тимчасово зупинена та яка відповідає переліку основних видів економічної діяльності, щодо яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи. Допомога складає 8000 гривень та буде зарахована на гривневий рахунок застрахованої особи.

ФОП зможе отримати одноразову матеріальну допомогу у зв’язку із втратою частини доходу, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) (абз. 1 ч. 2 ст. 1 Закону №1071).

Про те, як отримати працівникам та ФОП допомогу, ми писали тут. Також ми зазначали, що виплата одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяв застрахованих осіб, поданих ними в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Подати таку заяву можна було до 21 грудня 2020 р. включно, такі строки передбачено Порядком №1233. Але нещодавно, на брифінгу Міністр економіки наголосив, що заяви на отримання одноразової карантинної допомоги фізособи та працівники можуть подати до 31 грудня 2020 року включно. Про це ми писали тут. Це зроблено з метою, щоб підприємці і працівники отримали кошти до локдауну і змогли пережити його в спокійному форматі.  Тобто, щоб отримати виплату до 8 тисяч гривень подання документів продовжено до 31 грудня, до цієї дати потрібно встигнути зареєструватися. Самі ж виплати почнуться з 21 грудня. Хто звернувся до 21 грудня, той кошти отримає до кінця року. Хто звернеться після 21 грудня – вже в новому році. Про це ми писали тут.

На отримання допомоги можуть претендувати ті ФОП і працівники ФОП, чия діяльність або була заборонена, або буде заборонена під час січневого локдауну (жодних довідок, наказів про зупинення діяльності додавати не потрібно).

Але чи потрібно мати підприємцю такий наказ, нічого не сказано. При цьому, вважаємо, що наказ все ж таки оформити потрібно: про тимчасове зупиненння діяльності внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) на період з 08.01.2021 р. по 24.01.2021 р.

Працівників на час локдауну, що призвело до скорочення робочого часу, потрібно відправити у відпустки за власний рахунок. За те, що було збережено робочі місця, держава виплатить компенсацію у сумі пропорційно часу так званого простою в розмірі до 8 тисяч гривень на одного працівника. При цьому ФОП простій не оголошує та виплату простою у розмірі 2/3 не здійснює. Якщо працівники ФОПа на час локдауну перебуватимуть у відпусці за власний рахунок - ФОП повинен виплати лише фактично нараховану заробітну плату працівнику за фактично відпрацьований час, не беручи до уваги дні лакдауну. За дні локдауну працівник отримає допомогу від держави.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241691
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202437
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024307
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241271